На шляху до ЮНЕСКО: у «Софіївці» встановили пам’ятник графині

11.01.2019
На шляху до ЮНЕСКО: у «Софіївці» встановили пам’ятник графині

Оновлений Уманський дендропарк «Софіївка» зможе увійти до списку об’єктів світової спадщини міжнародної організації ЮНЕСКО та стати візиткою України на міжнародній арені.
 
 
Адже тут завершується реалізація наймасштабнішого за останні 30 років проекту з розбудови та розширення оглядових меж уславленого історією парку. 
 
 
Наразі в історичній частині «Софіївки», на його центральному вході, вже встановлено пам’ятник Софії Потоцькій.
 
 
Також створено експозицію з фрагментом бруківки головної алеї, яка була збудована у 1838 році. Також реконструйовано огорожу по периметру парку та вбиральню біля головного входу.
 
Під час нового етапу будівництва в історичній частині «Софіївки» встановлять пам’ятник засновнику парку Станіславу Потоцькому та карету ХІХ століття з топіарних рослин.
 
Відновлять і «Звіринець» — історичну місцевість, засновану графом Потоцьким у перший період будівництва «Софіївки».
 
Там житиме близько 30 диких тварин: олені благородні, лані європейські, муфлони, лами, верблюди, мунтжаки, шотландські корівки та інші.
 
У планах — будівництво багатоярусного прогулянкового комплексу водоспадів. А ще створять найбільший за різновидністю в Україні парк магнолій, де представлять ексклюзивні сорти рослин, яких немає в Україні. Проведуть і повне оновлення системи автоматизованого поливу.
 
У новій частині дендропарку «Софіївка» розмістять комплекс об’єктів у сучасному стилі, зокрема, світломузичну арт-інсталяцію з портретом Софії Потоцької, вхідну групу з мостовими переходами, водоспад «Дракони», скульптуру «Пегас».
 
Буде й традиційна українська садиба з елементами міфології, і японський сад та сад фонтанів, мостові переходи через річку Кам’янку.
 
Планується й маштабне озеленення: висадять різні види хвойних і листяних дерев, кущі. Додасться багаторічників, лісових та берегових рослин, буде створено композиції з топіарних рослин та рослинних форм.