Окупанти на Донбасі принишкли: за минулу добу «лише» двічі обстріляли українські позиції

11.01.2019
Окупанти на Донбасі принишкли: за минулу добу «лише» двічі обстріляли українські позиції

Фіона Фрайзер говорила про зменшення втрат серед цивільного населення в зоні воєнного конфлікту на Донбасі. (Фото зі сторінки «Операція об’єднаних сил» у «Фейсбуці».)

Здається, бойовики на Донбасі вирішили показати тимчасову майже зразкову поведінку: за даними прес-служби ООС, 9 січня російські окупаційні війська «лише» двiчi порушили режим припинення вогню.
 
 
При цьому випадків застосування озброєння, забороненого Мінськими угодами, не обліковано.
 
 
Опорні пункти наших військ обстрілювали з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї поблизу селища Новомихайлівка на Донецькому напрямку та поблизу населеного пункту Лебединське на Маріупольському напрямку.
 
Унаслідок обстрілів ро­сійсько-окупаційних військ упродовж минулої доби жоден військовослужбовець Об’єднаних сил не постраждав.
 
У відповідь на провокації противника підрозділи Об’єднаних сил застосовували чергові вогневі засоби. За даними розвідки, 9 січня два окупанти загинуло. Станом на ранок 10 січня ворог вогонь не відкривав.
 
Тим часом, незважаючи на погіршення погодних умов, українські військові продовжують надійно контролювати дії противника на лінії зіткнення, дотримуючись при цьому умов повного припинення вогню.
 
Певне затишшя може пояснювати робота в Україні представників міжнародних інституцій. Щоб удосконалити механізм взаємодії ЗС України з міжнародними організаціями, які покликані сприяти дотриманню прав людини, особливо в зоні воєнних конфліктів, у Краматорську відбулася зустріч iз головою Моніторингової місії ООН iз прав людини в Україні Фіоною Фрейзер.
 
З української сторони у заході взяли участь представники Командування ОС, ДСНС, Національної гвардії, ДПСУ, СЦКК, Об’єднаного центру цивільно-військового співробітництва ОКП ОС i ДФС.
 
Фіона Фрайзер, зокрема, говорила про позитивну динаміку стосовно кількості втрат серед цивільного населення у зоні воєнного конфлікту.
 
Варто зазначити, що, за даними звіту СММ ОБСЄ, який опублікували 9 січня, укотре зафіксовано обмеження та затримку свободи пересування під час виконання мандата СММ на Донецькому напрямку.
 
Так, на блокпосту поблизу Озерянівки на північному сході від Донецька озброєний найманець збройних формувань російських окупаційних військ повідомив спостерігачам про те, що патрулю Місії без письмового дозволу від керівництва збройних формувань Російської Федерації заборонено проїзд у напрямку цього селища.
 
Лише після втручання в ситуацію керівництва збройних формувань РФ, приблизно через 20 хвилин, спостерігачам СММ дозволили проїхати в потрібному напрямку.
 
Українська сторона СЦКК вважає неприпустимими дії російсько-окупаційних військ та їхніх найманців щодо легітимної діяльності патрулів СММ ОБСЄ, які бойовики на блокпостах прикривають «наказами від керівництва» чи «питаннями безпеки», змушуючи команди СММ чекати окремих дозволів або навіть узагалі покинути той чи інший район, непідконтрольний владі України.
 
Такі безвідповідальні дії свідчать про те, що керівництву окупантів є що приховувати, тому вони всіляко перешкоджають діяльності міжнародних спостерігачів, цинічно нехтують Мінськими домовленостями та свідомо провокують загострення збройного конфлікту на Донбасі, зазначає інформаційна служба ООС.