Окупанти на Донбасі використовують перемир’я для перегрупування військ і нових провокацій

16.01.2019
Російські окупаційні війська 14 січня 12 разів порушили режим припинення вогню.
 
У смузі дій оперативно-тактичного угруповання «Схід» противник обстріляв позиції наших військ із великокаліберних кулеметів, зі стрілецької зброї ворог бив по позиціях українських військових у районі населеного пункту Новомихайлівка, з гранатометів — поблизу селища Павлопіль, iз гранатометів, великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї — поблизу населеного пункту Старогнатівка, з великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї — в районі селища Чермалик, iз великокаліберних кулеметів — у районі населеного пункту Тарамчук, iз гранатометів i стрілецької зброї — в районі населеного пункту Піски, з гранатометів i великокаліберних кулеметів — у районі селища Водяне.
 
У смузі дій оперативно-тактичного угруповання «Північ» російсько-окупаційні війська вели вогонь по наших захисниках із гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї в районі населеного пункту Гладосове, двічі з гранатометів, великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї — в районі населеного пункту Новотошківське, з гранатометів — у районі населеного пункту Кримське, з гранатометів i стрілецької зброї — поблизу селища Трьохізбенка.
 
Унаслідок підступних ворожих обстрілів упродовж минулої доби один український військовослужбовець загинув i двоє отримали поранення. Підрозділи Об’єднаних сил у відповідь на провокації противника застосовували чергові вогневі засоби. За даними розвідки, в понеділок чотири окупанти загинуло та троє отримали поранення. 
 
Станом на 7-му годину ранку 15 січня у смузі дій оперативно-тактичного угруповання «Схід» ворог відкривав вогонь із гранатометів у районі селища Славне, а в смузі дій оперативно-тактичного угруповання «Північ» стрiляв з автоматичних гранатометів поблизу селища Новоолександрівка.
 
У вівторок жоден військовослужбовець Об’єднаних сил не зазнав поранень. Українські військові продовжують контролювати противника на лінії зіткнення, дотримуючись при цьому умов повного припинення вогню.
 
Додамо, що командувач ООС Сергій Наєв цими днями заявив, що єдиний шлях змусити російських окупантів припинити вогонь на Донбасі — це міжнародне засудження російської агресії.
 
Генерал зазначив, що українська сторона «чітко дотримується Мінських домовленостей і, насамперед, режиму припинення вогню» і «режиму тиші під час релігійних свят або на початку нового навчального року».
 
Однак противник використовує перемир’я для перегрупування військ і нових провокацій, це підтверджують і міжнародні спостерігачі.
 
«Є тільки один шлях змусити російські окупаційні війська дотримуватися режиму припинення вогню: нам потрібна чітка позиція міжнародної спільноти щодо засудження агресивних дій Росії», — підкреслив Наєв.
 
Він також відзначив важливість публічності та інформування міжнародних ЗМІ про порушення режиму припинення вогню з боку бойовиків. Необхідні також, на його думку, й жорсткі санкції проти держави-агресора.
 
Сергій Наєв акцентував на тому, що керівництво псевдореспублік на Донбасі залежить винятково від Кремля, і «тільки Москва здатна зупинити конфлікт». Українська армія «має право реагувати на ворожі провокації», виявляти активність, «коли на карту поставлено життя і здоров’я військовослужбовців або цивільних осіб».