ВР ухвалила закон, що спростить перехід парафій до помісної Православної церкви

17.01.2019
ВР ухвалила закон, що спростить перехід парафій до помісної Православної церкви

Парубій — Новинському: «Відійди від мене, нечисть!» (Фото з сайта informator.news.)

Для церковних парафій, які пов’язують своє майбутнє з Православною церквою України, є хороша новина: Верховна Рада ухвалила вчора закон, що має спростити процес переходу з УПЦ МП, яка є, по суті, філією РПЦ в Україні, до новоствореної помісної церкви.
 
Доопрацьований законопроект №4128-д «Про внесення змін до деяких законів України (щодо підлеглості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи)» після двох невдалих спроб за основу та в цілому підтримали 229 народних депутатів.
 
Фракція БПП дала 86 голосів, «Народний фронт» — 65, Радикальна партія Ляшка — 17, «Самопоміч» — 16, «Батьківщина» — 9 (навіть Тимошенко — «за»), «Воля народу» — 5, «Відродження» — 1, позафракційні — 30. Шалений спротив цьому процесу чинив «Опозиційний блок», який прогнозовано не дав жодного голосу. 
 
Проект закону депутати розглянули за скороченою процедурою. Після того, як голова парламенту оголосив про початок розгляду законопроекту, представники «Опозиційного блоку» підійшли до президії, вимагаючи перерву.
 
Зокрема, голова опозиційної фракції Вадим Новинський підбіг до спікера Ради Андрія Парубія з вимогою зняти проект із розгляду. У відповідь, намагаючись позбутися надокучливого гостя, Парубій кричав йому: «Відійди від мене, нечисть!».
 
Коли законопроект було вже ухвалено й почався розгляд інших документів, депутати «Опоблоку» оточили трибуну, й нардеп Олександр Долженков заявив, що усією фракцією вони покидають сесійну залу.
 
Бо, мовляв, законопроект було ухвалено з порушеннями регламенту, на догоду Президенту, який «піарить себе в рамках так званого Томос-туру», а вони, опоблоківці, не хочуть бути «співучасниками цього цинізму». Зупиняти демарш «нечестивої команди» ніхто не став…
 
«Парламент зміг консолідуватися і ухвалив законопроект про посилення прав громадян на свободу віросповідання. Простіше кажучи, встановив чіткі механізми зміни конфесійної приналежності релігійних громад, — написала згодом у «Фейсбуці» народний депутат Оксана Юринець. — Чому це важливо? Насамперед для забезпечення конфесійного миру і вільного вибору під час переходу релігійних об’єднань до нової Православної церкви України. Бо, втрачаючи один з останніх та найдорожчих важелів впливу на Україну, Кремль не соромився погрожувати нам кровопролиттям на релігійному ґрунті.
 
І було важливо цьому запобігти, встановивши законодавчі запобіжники. Вже 70 парафій перейшли до нової церкви, але через брак прозорих законодавчих умов деякі з них бояться втратити майно та будівлі храмів. Закон 4821-д стає на захист. Рішення лежить суто в площині легалізації прав і свобод громадян. Чим і зобов’язана займатися Верховна Рада України. А тим, хто продовжує єднати Томос із виборами, раджу зайти на сторінку ВРУ і переглянути авторів законопроекту. Може, хоч це заспокоїть».
 
Нагадаємо, ініціаторами законопроекту виступили нардепи Микола Княжицький та Віктор Єленський з «Народного фронту» та Ірина Подоляк із «Самопомочі». 
 
Учора також парламент ухвалив Закон «Про соціальні послуги», яким визначено базові соціальні послуги (догляд вдома, денний догляд; надання притулку; екстрене  (кризове) втручання; догляд та виховання дітей в умовах, наближених до сімейних; супровід під час інклюзивного навчання тощо) та встановлено державний стандарт соціальних послуг.
 
Також парламентарії проголосували за Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення закупівлі продукції, робіт і послуг оборонного призначення за імпортом». Та перейшли до розгляду так званого євроінтеграційного пакета законопроектів.