Світоліна другий рік поспіль змогла пробитись до чвертьфіналу «АО»-2019

22.01.2019
Світоліна другий рік поспіль змогла пробитись до чвертьфіналу «АО»-2019

На Відкритій першості Австралії Еліна Світоліна вдруге поспіль зіграє в чвертьфіналі. (Фото з сайта tennisua.org.)

Попри те, що першій ракетці України Еліні Світоліній ніяк не вдається реалізувати великі очікування своїх уболівальників і виграти перший у кар’єрі турнір серії «Великого шолома», вона невтомно продовжує штурмувати досі не підкорену висоту.
 
 
А своєю перемогою на підсумковому турнірі WTA-2018 в Сінгапурі українська тенісна прима чітко продемонструвала, що виграш «мейджора» — це лише справа часу.
 
 
Новий тенісний сезон Світоліна розпочала не надто переконливо, зазнавши поразки у першому ж матчі року.
 
Проте після раннього вильоту в Брісбені у Еліни з’явилося трохи більше часу для підготовки до Відкритої першості Австралії, де вона вже пробилася до чвертьфіналу.
 
Вочевидь, це досягнення, котре, до речі, стало повторенням власного рекорду Еліни на «шоломах», не є її максимум.
 
А майбутній матч чвертьфінальної стадії проти чинної переможниці «Ю-Ес оупен», японки Наомі Осаки, котра має в Мельбурні високий четвертий номер посіву, якраз і стане тим першим тестом на чемпіонську зрілість.
 
На цьогорічну Відкриту першість Австралії Світоліна потрапила з шостим рейтинговим номером, що дозволяло їй до чвертьфіналу уникати зустрічі з тенісистками вищого рангу.
 
Приміром, у поєдинках перших трьох раундів Еліні протистояли суперниці з «несіяного» пулу. Чи не най­складнішим протистоянням на цьому етапі була гра третього кола проти китаянки Чжан Шуай.
 
Програвши на старті вирішального сету три гейми поспіль, Світоліна все ж змогла досягти потрібного для себе результату — 4:6, 6:4, 7:5.
 
Дуель українки в 1/8 фіналу проти 17-ї ракетки турніру американки Медісон Кіз також тривала три сети. Щоправда, проблемною тут для нашої співвітчизниці була лише друга партія, в якій вона змогла виграти лише один гейм.
 
Однак такий провал можна розцінити як своєрідний перепочинок, який потрібно було взяти Еліні в умовах австралійського спекотного літа — 6:2, 1:6, 6:1.
 
Цікаво, що для «захисту» тенісистів від прямого сонця (а також — для кращих телевізійних рейтингів у Європі) організатори «АО» проводять поєдинки вночі за місцевим часом, що подобається далеко не всім.
 
«Це абсолютно ненормально, щоб гра закінчувалася в чотири години ночі», — заявила титулована іспанка Гарбіньє Мугуруса.
 
Що стосується іншої української тенісистки, котра максимально довго протрималася в Мельбурні, то третя ракетка вітчизняного жіночого тенісу Даяна Ястремська на своєму першому дорослому «АО» дісталася третього кола, де зазнала повчальної поразки від легендарної Серени Уїльямс.
 
Провівши на корті трохи більше однієї години й вигравши у іменитої суперниці лише три гейми (2:6, 1:6), 18-річна українка одразу розплакалася.
 
«Своїми сльозами Даяна розбила мені серце. Це показує, що вона хотіла перемогти. Вона — справжній талант. Я теж плакала, коли починала грати й моїми суперницями були Девенпорт, Селеш, Хінгіс, тому що кожен матч наводив страх», — відзначила Серена Уїльямс, котра попри не надто високий номер посіву (16-й) вважається одним iз головних претендентів на виграш цьогорічного ав­стралійського «шолома».