ФСБ Росії активізувала діяльність на окупованому Донбасі

23.01.2019
ФСБ Росії активізувала діяльність на окупованому Донбасі

На автодорозі, яка веде до КПВВ «Майорськ», 21 січня утворився великий затор, бо було пошкоджено колесо пасажирського автобуса. Українські воїни допомогли розрулити ситуацію.

Російські окупаційні війська 21 січня двiчi порушили режим припинення вогню. У смузі дій оперативно-тактичного угруповання «Схід» обстріли позицій українських військових вели з гранатометів поблизу селища Водяне та з гранатометів, стрілецької зброї — у районі міста Мар’їнка.
 
 
Унаслідок злочинних обстрілів російсько-окупаційних військ жоден військовослужбовець Об’єднаних сил не зазнав поранень.
 
 
Підрозділи Об’єднаних сил у відповідь на провокації противника застосовували чергові вогневі засоби.
 
 
За даними розвідки, упродовж доби одного окупанта було знищено, ще один отримав поранення. На жаль, ще в ніч на п’ятницю, 18 січня, в районі Горлівки в полон бойовиків потрапив український військовослужбовець 58-ї ОМПБр Станіслав Панченко. 
 
22 сiчня станом на 7-му год. ранку ворог вогонь не відкривав. Українські військові продовжують контролювати противника на лінії зіткнення, дотримуючись при цьому умов припинення вогню.
Із початку цього року на тимчасово окупованих територіях Донбасу активізувала свою діяльність Федеральна служба безпеки Росії.
 
«Зокрема, збільшилась кількість випадків залучення оперативних груп російських спецслужб до проведення, замаскованих під «протидії диверсіям» спеціальних заходів iз приховування агресивних приготувань російсько-окупаційних військ», — зазначив речник прес-центру Міністерства оборони Максим Праута.
 
Також під керівництвом співробітників ФСБ бойовики посилили пропускний режим для запобігання від’їзду осіб призовного віку.
 
«У зв’язку з цим зазначеній категорії громадян забороняли виїзд без спеціального дозволу. Крім того, в усіх осіб, які переміщуються через пропускні пункти, переписують i звiряють документи з базами даних», — додав речник Мін­оборони.
 
Викликає занепокоєння й інший факт: за даними розвідки, на окупованому Донбасі розпочато чергову кампанію з призову населення до служби у лавах бойовиків. 

ЖЕРТВИ ВІЙНИ

Жертви війни

Із початку збройного конфлікту на Донбасі з квітня 2014 року до кінця 2018 року загинуло від 12 800 до 13 тисяч людей. Такі дані навела Моніторингова місія ООН iз прав людини в Києві на запит агентства dpa, передає DW.
 
Зазначається, що приблизно 3 300 загиблих на Донбасі — цивільні особи, 4 тисячі — військові української армії, 5 500 підтримувані РФ озброєні бойовики.
 
Під час конфлікту від 27 до 30 тисяч осіб отримали поранення.
 
«Наприкінці 2017 року ООН наводила меншу кількість загиблих унаслідок конфлікту на сході України — 10 300 осіб. Кількість поранених тоді оцінювали в 24 тисячі», — йдеться у повідомленні.
За даними ООН, 2018 року на Донбасі загинули 55 цивільних осіб, 224 отримали поранення.