«Ваш Президент може спокiйно пити горiлку»

20.07.2005
«Ваш Президент може спокiйно пити горiлку»

      Швейцарські лікарі Віктора Ющенка днями відкрили чимало цікавого про здоров'я нашого Президента. Причому для цього вони особисто прибули до України, оглянули свого пацієнта й провели прес-конференцію для українських журналістів, а заразом розвіяли чимало міфів. Так, усім цікавим стало відомо, що година роботи швейцарських лікарів коштує близько 100 франків, що ці гроші виділяються на лікування Президента України не з державного бюджету — за медичні послуги розраховується родина Ющенків. Що швейцарські ескулапи вже тричі приїздили в Україну, аби оглянути Віктора Андрійовича, і стільки ж  Ющенко з одноденним візитом літав на консультації до Швейцарії. Для тих, хто ще й досі сумнівався, швейцарські фахівці підтвердили: молекулярні дослідження доводять, що наш Президент був отруєний діоксином.

      Перед самим відльотом на батьківщину екс-президент Європейської асоціації дерматологів, голова дерматологічної клініки університетського шпиталю в Женеві Жан Сора дав ексклюзивне інтерв'ю «Українi молодiй».

 

«Печінка у Ющенка в чудовому стані»

      — Пане професоре, як нині почувається Віктор Ющенко?

      — У нього абсолютно нормальне здоров'я. Загальний стан Президента добрий: усе, що стосується внутрішніх органів, — у нормі. Жодних ускладнень немає. Я вже говорив: той факт, що Президент кілька днів тому піднявся на Говерлу, свідчить: у нього гарний стан здоров'я.

      — Знаєте, в Україні «в масах» ходить чимало різних чуток... Кажуть, що діоксин, який потрапив в організм Віктора Ющенка, може спричинити рак. І що у Президента України є загроза такого захворювання. Що ви можете сказати з цього приводу?

      — Ні, це неправда. У людини не може розвинутися рак через діоксин.

      — А як щодо ще однієї чутки — про те, що у Президента України проблеми з печінкою і що йому негайно потрібна пересадка цього органу?

      (Сміється). — Повна нісенітниця! Печінка у Ющенка в чудовому стані. Я вам скажу більше: ваш Президент може спокійно пити горілку. (Втiм ми напевно знаємо, що Вiктор Андрiйович дозволяє собi тiльки трохи вина чи пива. — Авт.)

      — А що відбуватиметься з обличчям нашого глави держави? Коли воно прийде до норми?

      — Ніхто точно не може сказати, коли обличчя Президента прийде до норми, — для цього потрібен тривалий час, адже діоксин виходить із організму дуже довго. Однак я хочу наголосити: не потрібно проводити паралелі між тим, що ви бачите на обличчі свого Президента, і його внутрішнім станом. Усі його органи функціонують добре. Нині, на другій стадії, діоксин виявляє себе на рівні шкіри, і вона допомагає організму звільнитись від нього.

      — А скільки необхідно часу, щоб діоксин вийшов з організму?

      — У випадку з Президентом України ми не можемо говорити про якийсь час. Виведення діоксину може тривати роками. Ми докладаємо багато зусиль, аби пришвидшити цей процес.

«Подібних випадків у моїй практиці не було»

      — А як лікують Ющенка? Які у нього є процедури?

      — Всі процедури спрямованi на пришвидшення виведення діоксину з організму. Він приймає ліки, слідкує за гігієною обличчя тощо. Я не хотів би уточнювати, які саме це процедури та ліки.

      — А яка регулярність призначених процедур і чи болісні вони?

      — Не дуже болісні. Серед них є щоденні процедури, є ті, що проводяться через деякий проміжок часу.

      — Чи змінився уклад життя Ющенка через хворобу? Чи існують якісь обмеження для нього?

      — У його житті ніяких особливостей не з'явилося. Лікування не займає багато часу і не впливає на роботу. Ющенко дотримується легкої дієти — і все.  

      — А чи слухняний пацієнт Віктор Ющенко?

      (Посміхається). — Він робить усе, що від нього залежить.  

      — Пане професоре, скажіть, чи були подібні випадки у вашій практиці?

      — За 35 років моєї медичної практики таких випадків не було. Були інші  пацієнти, які захворіли, отримавши діоксин через повітря. Випадок із вашим Президентом, коли отруєння діоксином відбулося через їжу, — перший. Хоча наша клініка тривалий час працює з хворими із діоксиновими отруєннями і давно займається пошуками нових методiв лікування таких пацієнтів.