Васильєв не «кагарличив»?

28.09.2005
Васильєв не «кагарличив»?

Геннадій Васильєв.

      Минув рівно тиждень після того, як Київська обласна прокуратура порушила кримінальну справу проти екс-Генпрокурора Геннадія Васильєва за перевищення службових повноважень стосовно землі під Кагарликом. Але у статусі підозрюваного пан Васильєв перебував недовго. Адже його попередник, а згодом i наступник на посаді Генпрокурора Святослав Піскун учора скасував відповідну постанову прокурора Київської області Юрія Гайсинського.

      Слід нагадати, що у Васильєва i Гайсинського давні неприязні стосунки, адже перший в минулому році звільнив другого з посади облпрокурора. На цій посаді, вже за нової влади, Гайсинський відновився через суд. Так само, як i нинішній Генпрокурор Святослав Піскун.

      Прокуратура Київщини тиждень тому доводила обгрунтованість порушення кримінальної справи проти Васильєва. Нагадаємо, що ще 16 липня 2004 року Генпрокурор Васильєв направив офіційний лист на ім'я голови Київської облдержадміністрації Анатолія Засухи (який зараз перебуває у міжнародному розшуку) з пропозицією передати ГПУ 1700 га землі для ведення сільських, лісових і водних господарств. Але при перевірці з'ясувалося, що земелька, яка сподобалась Різницькій, вже зайнята. Тут знаходилась Кагарлицька виправна колонія N115 Держдепартаменту з питань виконання покарань.

      Передача землі, на якій жнивують i пасуть власну худобу засуджені за незначні покарання, означала б розформування колонії, а на будівництво нової з бюджету довелося б виділити 25 — 30 мільйонів гривень. I це при тому, що ринкова вартість цієї землі, за найскромнішими підрахунками, у чотири рази більша. Тож засуджені і працівники Кагарлицької колонії звернулися з колективним листом до правозахисників, а згодом до Президента Кучми, Кабміну i Верховної Ради з проханням не допустити свавілля, наміченого Васильєвим. У результаті ГПУ відмовилась від своїх претензій на землю.

      Сам Геннадій Васильєв заявив про замовний характер кримінальної справи, порушеної проти нього Київською облпрокуратурою. Він, мовляв, не знав що земля «зеківська», а коли дізнався, то одразу відступився. I нагадує, що за його каденції проти Гайсинського теж було порушено кримінальну справу, і теж за зловживання службовим становищем. Але з поверненням Піскуна ця кримінальна справа була необгрунтовано припинена.

      Як повідомили «УМ» у прес-службі ГПУ, припинення кримінальної справи проти Васильєва зовсім не означає припинення кримінальної справи по кагарлицькій землі. Адже вже порушено кримінальну справу за фактом замаху службових осіб ГПУ на «незаконне вилучення у 2004 році земель площею 1700 га, які належать на правах постійного користування Кагарлицькій виправній колонії № 115». На провадження досудового слідства цю справу направлено прокурору Київщини Гайсинському.

      Хто знає, може після допитів колишніх службових осіб ГПУ прізвище Васильєва «спливе» знову?

 

ДО РЕЧІ

      Кримінальну справу за обвинуваченням іншого колишнього можновладця, екс-«губернатора» Закарпаття Івана Різака передано до суду, повідомляє прес-служба облпрокуратури. Розглянувши матеріали кримінальної справи Різака, прокурор Закарпаття Юрій Бенца, затвердив обвинувальний вирок і направив справу для розгляду до Ужгородського міськрайонного суду.

      Нагадаємо, що Різаку інкримінують злочини за чотирма статтями Кримінального кодексу (доведення до самогубства; перевищення влади або службових повноважень; одержання хабара в особливо великому розмірі та службова підробка). Два тижні тому Різака було звільнено з-під варти під заставу (500 тисяч гривень), але після того, як колеги по СДПУ(о) перевезли його до Києва на лікування, він зник із поля зору.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>