Козацька перемога

11.10.2005

      Футбольні збірні України все більше завойовують право називатися національними. І не стільки за своїм складом, як за візитами в різні регіони країни. Після вояжів до Львівської й Донецької областей минулого уїк-енду головна команда країни й «молодіжка» завітали на південь держави. Підопічні Олексія Михайличенка приїхали до індустріального Запоріжжя, аби у двобої з молодими албанцями здобути право на матчі «плей-оф» чемпіонату Європи-2006.

      Приїзд української команди до обласного центру викликав у місті ажіотаж. Запоріжжя намагалося причепуритися до важливої спортивної події, яка, до того ж, збіглася з 325-ю річницею заснування міста. Хоча організатори зустрічі могли б трохи більше подбати про вболівальників. Ми кажемо, що проведення Євро-2012 в Україні дозволить підняти не тільки рівень спортивної інфраструктури, а й посприяти «ремонту» в країні загалом. Проведення матчів у регіонах також мало б допомогти їм розв'язати деякі життєві питання. На стадіоні ж, наприклад, можна було відремонтувати хоча б туалети або бодай вкрутити там лампочки, аби візит до цієї «кімнати» не перетворювався на фільм жахів.

      Уже за півтори години до початку матчу біля входу на стадіон шикувалися черги, хоча в касах ще можна було купити квиток за дві або за п'ять гривень. У підсумку декілька десятків місць iз 4600 на стадіоні ЗАТ «ЗАЗ» таки залишилися вільними, але підтримка мешканців Запоріжжя від цього менш палкою не стала. Іноді вона була аж занадто гарячою, коли фани запалювали на трибунах, а потім кидали на газон, який до речі, був у чудовому стані, димові шашки і «фаєри».

      Довго нервуватися своїх прихильників молоді українці не змусили. Минуло лише три з половиною хвилини матчу, як Дмитро Чигринський викликав подвійний вибух емоцій на трибунах. Адже влучного удару головою після подачі зі штрафного Оберемка завдав гравець місцевого «Металурга». «Синьо-жовті» й не думали заспокоюватися. Добре на флангах працювали Ярмаш і Ситник, обстріл воріт албанців вели Мілевський, Пуканич і Фомін. Після чергового стандарту — кутового — красивий гол у падінні головою забив капітан — Олександр Яценко з «Харкова». Албанці спробували вчинити спротив і двічі проводили небезпечні контратаки, але Андрій П'ятов iз «Ворскли» зберіг свої ворота. У доданий арбiтром час Мiлевський утретє засмутив гостей.

      У другому таймі господарі діяли на біс. Мілевський, «накрутивши» двох суперників, видав чудовий пас Фоміну, й нападаючий «Шахтаря» не схибив. А незабаром Пуканич, який перебуває в оренді в «Іллічівці», у стилі дискваліфікованого на цей матч Алієва перекинув стінку. Михайличенко дав пограти ще трьом запасним, серед яких був ще один місцевий «металургівець» — Невмивака. Чудову перемогу молодих українців у місті козацької слави вболівальники вітали стоячи.

      Після гри наставник команди Олексій Михайличенко відзначив:

      — Ми виконали завдання, яке перед нами стояло у відбірковому циклі, — потрапили до «плей-оф». Команда добре розпочала кваліфікацію, але в середині трапився деякий спад, причому не стільки у грі, скільки в результатах на табло. Фінішний спурт почався з перемоги під керівництвом Литовченка у Греції, далі ж усе залежало від нас самих.

      Проти албанців хлопці діяли з великим бажанням, не шкодували себе в боротьбі. Дякую Запоріжжю за теплий прийом. Київ пересичений великими заходами, тому варто, мабуть, провести поєдинок «плей-оф» не у столиці. Насправді ми зробили лише півсправи, і вже починаємо готуватися до вирішальних двобоїв.

      Руслан Фомін, форвард збірної України:

      — Перед матчем трохи хвилювався, адже нам потрібна була лише перемога. Албанці — вперті й агресивні хлопці, але ми серйозно налаштувалися на двобій і, за підтримки трибун, просто розтрощили суперника. Я вірю в сили команди, що вона проб'ється до фінальної частини чемпіонату Європи — в «плей-оф» авторитетів для нас не існуватиме. Головне — добре підготуватися в клубах. Радий, що виступаю за «Шахтар», нехай поки що виходжу лише на заміну, але з Донецька нікуди не хочу йти.

 

ТАБЛО

Відбірковий матч молодіжного чемпіонату Європи

Група 2

Україна — Албанія — 5:0

      Суддя: Брайнс (Шотландія)

      Україна: П'ятов, Яценко (Невмивака, 69), Чигринський, Оберемко, Чеберячко, Максимов, Ситник, Ярмаш, Пуканич (Півненко, 75), Фомін (Фещук, 67), Мілевський

      Голи: Чигринський, 4; Яценко, 22; Мілевський, 45+1; Фомін, 58; Пуканич, 62

      Попередження: Мілевський, 61; Оберемко, 69; Ярмаш, 85 — Качані, 34; Пашай, 62

      Інші матчі групи 2: Данія — Греція — 2:1, Грузія — Казахстан — 0:1.

 

Турнірне становище:

            І     В     Н     П     М     О

1.    Данія 11    9     1     1     29-11 28

2.    Україна     12    7     2     3     22-7  23

3.    Туреччина   11    5     3     3     14-8  18

4.    Греція      11    5     2     4     15-9  17

5.    Грузія      11    3     2     6     7-19  11

6.    Албанія     11    2     2     7     8-26  8

7.    Казахстан   11    2     0     9     7-22  6