«Зоряні війни» для сарани

11.10.2005

      Є «Оскари» — а є анти-«Оскари» — «Золоті малини», які вручають за найгірше кіно. Так само є Нобелівські премії — а є антинобелівські, або «шнобелівські» (саме так можна перекласти українською їхнє американське назвисько — The Іg Nobel Prіze). Заснував їх гумористичний журнал «Аннали неймовірних досліджень», і минулого тижня у Гарвардському університеті відзнаки за найдурніші наукові розробки вручали вже у 15-й раз.

      За повідомленням сайту журналу «Нью сайєнтіст», премію в галузі хімії одержали Едвард Касслер та Брайан Геттельфінгер з Університету Міннесоти, які присвятили свою наукову працю дослідженню того, де плавець може рухатися швидше — у воді чи в цукровому сиропі.

      За досягнення в галузі літератури були нагороджені автори шкідливих електронних листів — так званого «спаму» — з Нігерії. В їхніх е-мейлах колоритні персонажі просили в адресатів переказати невелику суму грошей, щоб автори могли отримати доступ до неймовірних скарбів. Автори «спаму» — ясна річ, аферисти — при цьому обіцяли розділити багатства з одержувачем листа.

      Гаурі Нанда з Массачусетського технологічного інституту удостоїлася нагороди в економічній царині за винайдення будильника, який... тікає від власника, коли той хоче його відімкнути. Авжеж, імовірність того, що людина не спатиме далі, а таки підніметься на дзвін «утікача», зростає, і тривалість робочого дня принаймні не зменшиться.

      У галузі медицини відзначився Грегг Міллер, який розробив... протези яєчок для кастрованих кобелів і... успішно продав понад 150 тисяч комплектів такого добра.

      А ще нагороди присудили фізикові, який упродовж кількох десятків років спостерігає, як бітум — нібито тверда речовина — насправді може «капати» через лійку, хоча й неймовірно повільно. Інші дослідники в галузі гідрогазодинаміки примудрилися визначити, під яким тиском і на яку відстань із пінгвіна, котрий висиджує яйця, вилітають... екскременти. А «шнобелівську» премію миру розділять двоє дослідників з Університету Ньюкасла: вони зуміли заміряти активність мозку сарани, коли комаха... «переглядала» кіноепопею «Зоряні війни».