Китайське піднесення «Авторитету»

20.10.2005

      Якщо перефразувати відомий вислів, то багато видів спорту в нас — бідні, бо не комунікабельні, а не комунікабельні, бо бідні. Щодо другої частини вислову, то тут варто поставити знак питання, бо ж для того, щоб зустрітися з пресою і цікаво розповісти про себе, потрібно зовсім небагато. Позавчора з «небуття», скажімо, вийшов такий досяжний для мас вид спорту, як настільний теніс.

      Зустріч на прес-конференції в агентстві УНІАН стала першою за останні десять років і була присвячена проведенню клубного чемпіонату України серед чоловічих команд у... вищій лізі (а в нас є ще є й суперліга).

      Команда спортклубу «Авторитет» (Харцизьк) у національних змаганнях бере участь з 1995 року. Як розповів постійний президент клубу Роман Редько, саме в цьому провінційному місті на Донеччині до 1999 року був єдиний постійний зал для занять настiльним тенісом, і тут тренувалися національні збірні, проводилися офіційні міжнародні матчі. «Авторитет» має досвід виступів у Лізі чемпіонів та Кубку Ненсі Еванс. У 1998-му харцизькі майстри малої ракетки виграли вищу лігу і перейшли в суперлігу, де виступали чотири сезони і двічі ставали третіми. З 2002 року у СК «Авторитет» з'явилися проблеми: влада відібрала спортивну споруду, і тенісисти тренувалися в Донецьку чи Києві. Тож падінню в першу лігу не варто було дивуватися. Але негаразди, схоже, вже в минулому, й «Авторитет» новий сезон розпочав у «вишці».

      Буквально з трапа літака до прес-конференції приєдналися... двоє китайців, які захищатимуть кольори харцизького клубу. Це справді нетривіальна подія, адже досі в українському тенісі був лише один «чарівник пластикової кульки» — у клубі суперліги «Норд» (Донецьк). Навряд чи слід пояснювати, що пінг-понг у Китаї — спорт високорозвинутий, а враховуючи населення цієї країни, можна уявити, яке там «перевиробництво» місцевих талантів. Тому  китайці грають у багатьох країнах Європи і навіть змінюють громадянство, щоб захищати кольори інших збірних.

      У «Авторитеті» 19-річний Лю Сібо та 18-річний Ке Ченьлі сприятимуть не лише перемозі клубу у вищій лізі. Завдяки присутності азійських спортсменів керівництво спортклубу сподівається суттєво підвищити майстерність місцевих обдарованих молодих тенісистів. До речі, «авторитетні» українці і без китайців у 11 матчах зазнали лише однієї поразки — від івано-франківського ІФНТУНТ, який поки іде без втрат.

      До речі, новачки недовго сумуватимуть за домівкою, адже в листопаді в їхньому рідному місті Тяньцзінь відбудеться міжнародний турнір, в якому братиме участь і «Авторитет».