Слiпота як аргумент

20.04.2006
Слiпота як аргумент

(PHL.)

      З дня на день (хоча хто його знає, можливо, з години на годину) колегія суддів Вищого адміністративного суду України винесе своє рішення щодо скарги кількох аутсайдерів цьогорічних перегонів на «бездіяльність» Центральної виборчої комісії. Раніше очікувалося, що вердикт суду розставить усі крапки над «і» вже сьогодні. Хоча вчора там усе ще заслуховували пояснення всіх сторін щодо порушень, які нібито допустила ЦВК. Свідком учорашнiх судових колізій та суперечок був кореспондент «УМ».

 

З виборчого марафону — на «східцевий»

      Судова зала, де слухається виборча справа, розташувалася на останньому, четвертому, поверсі суду. В приміщенні, що на вулиці Московській, — довжелезні сходи. Тож декому з кандидатів, кому не вдалося досягти успіху у виборчому марафоні, доводиться використовувати останні шанси долі й на сходовій дистанції.

      Учасники процесу сидять за одним довжелезним столом. Ближче до вікна — члени Центрвиборчкому і представники «третьої сторони», себто блоків «Наша Україна» та Тимошенко. Навпроти розташувалися невдоволені: ближче до суддівської президії — Наталія Вітренко з Володимиром Марченком, на кілька осіб далi — Юрій Кармазін поруч із Інною Богословською.

      Вчорашні слухання розпочалися з клопотання Наталії Вітренко. Провідниця «Народної опозиції» поділилася інформацією, що на 45-му окрузі Донецької області йде підготовка до нищення бюлетенів. Така вказівка нібито надійшла з Центральної виборчої комісії. «ЦВК дав на місця розпорядження негайно знищити всю документацію і скласти про це акти», — скаржилася Вітренко. Відтак вона попросила колегію Адмiнсуду затребувати в ЦВК первинну документацію і заборонити її знищувати. Член Центрвиборчкому Марина Ставнійчук обурилася з цього приводу. За її словами, ЦВК «не давав, не дає і не буде давати» таких розпоряджень. Проте прохання Вітренко підтримали і Юрій Кармазін, бо «воно (клопотання. — Авт.) не висмоктане з пальця», й Інна Богословська. Керівниця «Віче» ще й додала, що в неї є інформація, нібито на кількох дільницях «у мішках знаходять туалетний папір, шматки шпалер, і це свідчить про нищення бюлетенів». Якщо ж вчинити так, як пропонує Вітренко, то тоді можна буде врятувати бюлетені, пояснила Інна Германівна.

      Колегія суддів вийшла до дорадчої кімнати виносити рішення за клопотанням Вітренко. І ось тут вдалося поглянути за лаштунки справи «Аутсайдери проти ЦВК». Виявилося, що в побуті представники позивачів та відповідачів можуть спілкуватися цілком нормально і, як писав класик, вести «світські бесіди». Хоча головна тема — це, звісно, виборчі процедури. Втім декого інколи «зриває». Від горя, мабуть.

«Шпигуни», хами й грубіяни

      Виявилося, що серед наших політиків є вправні оператори. Принаймні на суді такий точно є, це «права рука» Наталії Вітренко Володимир Марченко. Він хвацько тримав у своїх руках як відеокамеру, так і професійний фотоапарат. З особливим ентузіазмом фотографував те, як членкиня ЦВК Ставнійчук розмовляла з «третьою особою» від «Нашої України» Юрієм Ключковським. «Видаєте інструкції!» — вигукнув він до парочки, клацнувши на кнопку фотокамери. «Оце ваша демократія, ваша влада, — запалилася Наталія Вітренко. — Демократи... Посоромилися б!» — «Хіба мені не можна розмовляти?» — здивувалася Ставнійчук.

      Інна Богословська в цей час щось одумувала і про всяк випадок перепитала якусь інформацію щодо дільниць у вже згаданої пані Ставнійчук. Марина Іванівна їй ввічливо все пояснила і наприкінці додала, що про це на суді говорили напередодні, у вівторок. Богословська сприйняла це як образу. «У мене є відеозапис засідання», — парирувала вона. «Марія Іванівна [Ставнійчук] постійно переживає, коли нас нема на засіданнях, — втрутилася в розмову Вітренко. — Вона не розуміє, що насправді ми багато знаємо». «Ми знаємо більше, ніж говоримо», — погодилася Богословська.

      Та й загалом пані Богословську багато що дратує на цьому процесі. У певний момент вона почала обговорювати виборчі нюанси з Юрієм Ключковським. Поруч сиділа авдокат від «НУ» Світлана Кустова, відома ще за процесом у Верховному Суді під час Помаранчевої революції. Пані Кустова щось уточнила, і це знову зачепило за живе Богословську. «Я не з вами говорю, — відрубала лідерка «Віче». — У вас є словесне нетримання. Вам лікуватися треба». От і думаєш тепер: а навіщо нам такий хамський «середній клас», який так захоплює Інну Германівну?

      Богословська вирішила пошукати підтримки у Вітренко. Подруги по нещастю говорили про суди. Наталія Михайлівна поскаржилась, що деякі суди винесли рішення про перерахунок голосів на дільницях. «Закони, Конституція — все по фіг!», — поскаржилась на судову систему України пані Вітренко.

      Невдовзі до радчої кімнати зайшли судді. Вони задовольнили клопотання Вітренко лишень частково. Головуючий на засіданні Олександр Пасенюк повідомив, що суд зобов'язав Центральну виборчу комісію проконтролювати зберігання бюлетенів. Бо змусити комісії не нищити документації феміда просто не могла. Адже таку ж норму передбачає закон (електоральні папери мають зберігатися чотири роки), тож цілком логічно, що «колекціонування» документації не слід юридично дублювати ще й рішенням суду, а всього лиш ретельно його проконтролювати.

      Наступне клопотання надійшло від блоку «Патріоти України». Ця невеличка коаліція поміркувала, що результати розгляду справи в суді можуть вплинути й на їхнє становище у виборчій турнірній таблиці, тож попросила їх долучити до процесу «третьою стороною». Що цікаво — на боці позивача, тобто Вітренко, Литвина, Кармазіна, Богословської та іже з ними. Однак «патріотам» відмовили у такій «розкоші»: їхню заяву залишили без розгляду, позаяк «ПУ» пропустили встановлені законом терміни для оскарження дій або бездіяльності ЦВК.

Теорема Вітренко і рівняння Кармазіна

      Тим часом позавчора колегія суддів завершила заслуховування пояснень сторін щодо позовних вимог, які стосуються методу підрахунку голосів і розподілу мандатів. Основна заковика, нагадаємо, полягає ось в чому: за чинними законами та процедурами, пропорції, віддані за партію чи блок, вичисляються відношенням до загального числа виборців, які взяли участь у голосуванні. Натомість Вітренко пропонує, аби відсотки вираховувалися без врахування тих, хто проти всiх, а також недійсних бюлетенів. Що й не дивно: пропонована нею математика дозволила б «Народній опозиції» подолати 3-відсотковий бар'єр.

      Однак після вчорашнього виступу в суді Юрія Ключковського хіба що в неуважного слухача могли з'явитися сумніви, що суд не погодиться з аргументацією Вітренко. Юрій Богданович усе ретельно розклав по поличках, підключив для аргументації рішення Конституційного Суду, тези з юриспруденції, математики і логіки та пояснив, що ЦВК діяла правильно. «Це проблема тлумачення закону, а не дій Центральної виборчої комісії», — зазначив Ключковський. За його словами, якщо в когось і є претензії до закону, то коментувати й тлумачити їх може хіба що Конституційний Суд.

      Однак вітренківці не захотіли складати зброї. Марченко запитав у доповідача Ключковського: а що, коли на якійсь дільниці жоден виборець не віддасть за якусь партію свого «за», кого в такому випадку вважати переможцем? Нікого, відповів Ключковський, пояснивши, що на практиці таке ніколи не станеться. «Було би смішно, якби закон передбачав усі вигадки, які народилися у голові деяких представників позивача», — закінчив свою відповідь Ключковський.

      Потім черга ставити запитання дійшла до Юрія Кармазіна. Провідник блоку свого імені посоромив Ключковського за те, як той щойно звернувся до Марченка. «Це пряма образа позивача «третьою стороною», — став на захист вітренківця пан Кармазін. Свої питання до Ключковського він адресував у доволі цікавий спосіб: вимовляючи їх, він дивився не на Юрія Богдановича, а на суддів. Останній відповідав так само: не Кармазіну, а суддівській президії. Ця заочна дуель іноді переростала в «ябедничество». «Він закриває на це очі!» — скаржився суддям на один з аргументів візаві Кармазін. «Шановний суд, це моя справа, чи відкриті в мене очі, чи закриті», — нарікав на опонента Ключковський. До слова, ці двоє панів усе ще входять у парламенті до однієї фракції — «Нашої України». Однак вибори, як виявилось, будують між політиками великі мури.

      Та й загалом, дивуєшся, як в одній тусовці зібралися такі різні політики. Причому звертаються один до одного по-приятельськи — Юра, Інна. Кульбіти долі (особливо — політичної) іноді виявляються незбагненними. Хоча, кажуть, ніщо так не зближує, як спільне горе...

  • Львовом — з колядою

    Львів, який неофіційно називають культурною столицею України, уже не один рік виборює право називатися і Різдвяною столицею. До всіх різдвяних сюрпризів цього року долучиться іще один — пасажирів львівських трамваїв та тролейбусів протягом свят будуть тішити популярні різдвяні мелодії у виконанні улюбленців не лише львів’ян, а й усіх українців — «Піккардійської терції» та Павла Табакова. >>

  • Ірина Геращенко: ЄС налаштований на асоціацію завдяки «війні» з Росією

    Перший сесійний тиждень Верховної Ради після літніх канікул почався напрочуд мирно: без бійок, без блокувань, без фізичних ексцесів і морального тиску у форматі «опозиція vs влада». Депутатів примирила Європа. Точніше, євроінтеграційний напрям, що ним крокує Україна. >>

  • Віра Ульянченко: Обласна влада ні на кого не тисне і ні перед ким не плазує

    Представляти Віру Іванівну, певно, зайве. Її ім'я й по батькові (саме так — без прізвища) говорить саме за себе ще з тих часів, коли вона була першою помічницею Віктора Ющенка на початку століття. Навіть листи до неї, як розповідає сама Ульянченко, підписують просто: «Вірі Іванівні». І доходять.
    Про те, якою впливовою вона є, як поважає її думку сам В.Ю. і як запросто вона спілкується з найбагатшими людьми України, ходять легенди. Коли глава держави призначив Віру Ульянченко керівником Київської обласної держадміністрації, багато хто сприйняв це скептично: одні висловлювали сумніви в умінні Віри Іванівни «перекваліфікуватися» з «няньки Ющенка» в «губернатори», інші іронізували, називаючи це призначення «почесним засланням» подалі від Банкової. Відтоді минув понад рік, і голоси скептиків стихли. А легенди про впливовість Віри Іванівни анітрохи не потьмяніли.
    І ще ремарка: напередодні виборів брати інтерв'ю у партійного керівника області завжди складно — воно в будь-якому разі виглядатиме «піарним». Але, зрештою, коли ж владі й звітувати про свої успіхи, як не перед виборами? Як каже правдоруб Віра Іванівна, «виборець сам повинен у всьому розібратися». До речі, найулюбленіше її слово — «безперечно». >>

  • В'ячеслав КИРИЛЕНКО: Ми змогли повернути довiру людей

    «В «України молодої» диктофони добре пишуть?» — запитав Кириленко, щойно кореспондент «УМ» переступив поріг його кабінету в партійному офісі «Нашої України». «А що, — питаю, — ви зірвали голос?». Кириленко підморгує: «Почався виборчий тур».
    Наша розмова відбулася наступного дня після того, як десант «НУНС» повернувся з першого етапу виборчого туру, який проліг через Сумщину, Полтавщину та Кіровоградщину. А днем по тому «нашоукраїнці-самбісти» мали вирушити на Дніпропетровщину. Власне, наша розмова з Кириленком і почалася з того, як він оцінює старт виборчих турне. >>

  • Андрій Шкіль: Регіони — «діти» слухняні. Але нерозумні

    Якщо «Наша Україна» до останніх передз'їздівських днів тримала інтригу з виборчим списком, то Блок Тимошенко «вистрелив» іншим. «Списочники» БЮТ лишились у своєму попередньому складі, зате присутність з-поміж 103 депутатів V скликання (яких Юлія Володимирівна за відданість і стійкість залишила при кандидатській надії) особливого гостя — президента Європейської народної партії Вілфреда Мартенса — привернула загальну увагу. Мартенс приїхав не просто так — він запросив «Батьківщину» приєднатися до клубу ЄНП. Ця подія відразу потягнула за собою обговорення ідеологічного керунку, в якому рухатиметься БЮТ, відсунувши на другий план ініціативи, з якими виступала на з'їзді Тимошенко, не кажучи вже про інший актуальний аспект — стосунки БЮТ з колегами від «Нашої України — Народної самооборони». Втім на все свій час. Час підписувати спільні угоди і час їх виконувати. Або не виконувати. Наразі помаранчеві демократи обіцяють триматися разом, а що з того вийде — побачимо після 30 вересня. Поки що про внутрішні процеси всередині Блоку Тимошенко з «УМ» говорить депутат IV—V скликань, 14-й номер у виборчому списку БЮТ Андрій Шкіль. >>

  • Замiсть авантюр та полiтичної хитростi демонструйте власне бачення розквiту країни

    Учора глава держави спілкувався з журналістами, в тому числi вже традиційно — у прямому ефірі двох національних телеканалів. Президент вкотре відійшов від офіціозу, а заодно і похмурих владних кабінетів — зустріч з представниками ЗМІ знову проходила на «зеленій галявині» секретаріату. >>