Культурна спадщина на продаж

20.04.2006

      «Помаранчевий» міністр будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства Павло Качур ініціює приватизацію більшості пам'яток культурної спадщини. Він вважає це одним із заходів, які узгоджуються з президентською програмою «Десять кроків назустріч людям». Ідеться про збереження пам'яток, зокрема унікальних об'єктів, включених до переліку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, таких як Софійський собор, Києво-Печерська лавра, історичний центр Львова тощо. А також — про Бахчисарайський ханський палац, культурний ландшафт та каньйон Кам'янця-Подільського, які включено до попереднього переліку ЮНЕСКО. Як відомо, на сьогодні приватизацію пам'яток заборонено.

      Утім, окрім пам'яток світового значення, в Україні є десятки тисяч менш відомих об'єктів, які належать до культурної спадщини, свідчать про історичні події, становлять велику цінність з точки зору архітектури та  монументального мистецтва. І ті, й інші потребують уваги і догляду, проте коштів на це катастрофічно не вистачає. Багато об'єктів просто занепадають, хоча їх можна було б інтегрувати в сучасне життя. Вихід із ситуації підказав Віктор Ющенко. Він подав ідею залучити інвестиції до певної категорії пам'яток, передавши їх у власність фізичним або юридичним особам. Кількість таких другорядних пам'яток величезна. За підрахунками Мінбуду, можна спокійно продати понад 80 відсотків  пам'яток і за рахунок цих коштів створити спеціальний фонд для фінансування заходів щодо збереження пам'яток.

      Усього в Україні, за даними міністерства, на державному обліку перебуває понад 16,3 тисячі пам'яток архітектури, містобудування, садово-паркового мистецтва, з них 3,54 тис.— національного значення. Оглянувши це величезне «господарство», в Мінбуді вирішили поділити пам'ятки на дві категорії: заборонені до приватизації і ті, які підлягають продажу. Отож  склали перелік перших (таких об'єктів нарахували  близько 2,5 тисячі) і підготували відповідний проект закону. Ясна річ, не всі з пропонованих до продажу об'єктів можна пристосувати під музичні школи, готелі чи приватні музеї. Добряче поміркувати над цим доведеться і потенційним новим власникам, і державі як продавцю, оскільки  приватизація пам'яток має свої особливості. Буде передбачено низку умов щодо функціонального використання об'єкта і вимог його утримання. Також  буде визначено категорію фізичних або юридичних осіб, які матимуть переважне право на придбання пам'ятки.