Ілліч піде з молотка — або на пам'ять, або на брухт

20.04.2006

      Коли нещодавно Млинівська селищна рада вирішила встановити в районному центрі пам'ятник Тарасу Шевченку, то коштів, як це часто буває, виявилося у бюджеті катма. Тож депутати прийняли рішення продати на аукціоні пам'ятник Леніну, а виручені кошти направити на спорудження монумента Кобзарю. Знятий ще в 1992 році з постаменту на центральній площі райцентру триметровий вождь пролетаріату досі зберігався у господарстві місцевого житлово-комунального підприємства. Остаточно розпрощатися з ним місцева влада ніяк не наважувалася, хоча бажаючих купити бронзового вождя, за словами секретаря Млинівської селищної ради Світлани Василюк, вистачало. Однак за чотирнадцять років нікому так і не вдалося стати власником млинівського Ілліча. Можливо, місцеві можновладці чекали певніших часів, або ж розмірковували над ноу-хау колег із іншого рівненського райцентру Корець. Свого часу там теж зіткнулися з нестачею коштів, бажаючи встановити пам'ятник Шевченку, і, не довго думаючи, просто відкрутили голову Іллічу, а натомість припасували Тарасову. Так і стоїть нині посеред Корця Тарас Григорович у пальті а ля Ленін.

      Втім у Млинові на це не пішли, а вирішили все ж пустити пам'ятник Леніну  з молотка, оцінивши його в 50 тисяч гривень. Якщо на аукціоні не знайдеться бажаючих купити Леніна як  пам'ятник, то, переконана пані Василюк, напевне знайдуться охочі придбати його як звичайний брухт для переплавки.

      До речі, чи залишилися на Рівенщині ще пам'ятники Леніну — невідомо, адже, за словами головного спеціаліста відділу охорони культурної спадщини обласного управління культури Тетяни Гашовської, з державного реєстру пам'яток України вони давно вилучені.