Сезон «чорної вдови»

05.07.2006

      В отруйних павуків ювілей: двадцять років тому вони вперше з'явилися в регіоні. І «пішли в загул»: за спостереженнями ентомологів обласної СЕС, так нахабно, як цього літа, членистоногі ще не поводилися. Фахівці станції щодня приймають по кілька сигналів про небезпечну знахідку. Небезпека в тому, що люди зазвичай не знають, що отрута каракурта в п'ятнадцять разів сильніша від отрути гримучої змії! І не вміють розрізнити цього павука від тарантула.

      Герпентолог Євген Чорногоцький нагадує, що «цей волохатий південноросійський павук — теж не подарунок і навіть більший від каракурта, однак прокусити шкіру людини навіть через одяг може лише каракурт. Особливо небезпечна самка, так звана «чорна вдова». Найбільшого спокою вона потребує у червні-липні, під час парування і відкладання яєць. Від укусу каракурта гине навіть велика рогата худоба, а в людини за чверть години виникають судоми і задуха, сильний біль у м'язах і навіть параліч ніг. Відтак помічене у траві павутиння (сіро-коричневий чи попелясто-сірий тарантул зазвичай копає собі нірки) варто обходити десятою дорогою. Завідувач реанімаційного відділення Центру екстремальної медицини Валерій Гузенко акцентує, що не варто гаяти час на висмоктування чи припалювання рани — це не допомагає; врятувати життя може тільки оперативна допомога лікарів. Позаторік мешканка Бердянського району після укусу «чорної вдови» не відразу звернулася до лікаря — врятувати її не вдалося.

      Ентомолог Запорізької облСЕС Галина Бойко каже, що досі отруйні павуки «тусувалися» винятково на узбережжі Азовського моря — у Якимівському, Бердянському, Приморському і Приазовському районах, а на території міст майже не з'являлися; у червні ж їх дедалі частіше знаходять на стеблах рослин не лише приміських дач, а й у Запоріжжі. До певної міри це можна пояснити двома обставинами: надмірним розорюванням полів, навіть у санітарних зонах біля водоймищ, а також адаптацією членистоногих до навіть екологічно неблагополучного індустріального центру. Фахівці дивуються, що досі немає постраждалих.

      У масовості «наїздів» на райцентри навіть отруйні павуки не є конкурентами ківсякам (такі велетенські товсті черв'яки-багатоніжки). Принаймні в Оріхові: цими днями офіси державних установ і фірм, житлові помешкання і підвали приватних будинків та п'ятиповерхівок степового містечка обліплені цими черв'ячками. «Це жах, — розповідає вихователька дитсадка «Чебурашка» Тетяна Томенко. — Щоранку робочий день починаємо з вимітання цієї гидоти. Бо ж труїти її не можна — діти постраждають». В управлінні ЖКГ додали, що другий тиждень не можуть позбутися нічних (удень членистоногі відпочивають) набігів ківсяків: «Після кожного дощу їх дедалі більше!».