«Розірвали», але все ж не до кінця

11.08.2006
«Розірвали», але все ж не до кінця

Другий гол Рiнкона. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

      Напередодні першої зустрічі третього кваліфікаційного раунду ЛЧ-2006/07 обидва суперники — і «Динамо», і «Фенербахче» — видали гольову феєрію в національних чемпіонатах, тому очікувалося, що й ця гра може тривати на зустрічних курсах. Дійсність же перевершила наші сподівання: хоча гості й намагалися на кожну атаку господарів відповідати своєю, насправді це в них виходило лише епізодично. Тому зовні все виглядало так, що «біло-сині» просто повністю «розірвали» «жовто-синіх». На жаль, такий футбол за участі рівних  за класом команд тепер рідко зустрічається в міжнародних матчах. Ось лише реалізацію відчутної ігрової переваги важко назвати переконливою. Різниця у два м'ячі перед візитом у турецьке «пекло» — це, звісно, дещо, утім, якщо врахувати втрачену можливість мати значно кращий гандикап, початок дуелі не можна назвати повністю успішним.

      У стамбульців є час, щоб зробити висновки перед домашнім матчем. І все ж є речі, які вони напевно не здатні змінити. Напередодні такі фахівці з турецького футболу, як Калитвинцев та Ребров, нагадали, що команди з берегів Босфору швидко «ламаються» від великих швидкостей і пресингу, бо не люблять гри без м'яча. І саме Сергій, який свого часу сам виступав за «Фенер», з перших же секунд продемонстрував партнерам, як можна ошелешити турецьку команду. Про такий початок матчу можна було лише мріяти: не минуло й хвилини, як Ребров, швиденько обігравшись із Діого Рінконом, завдав першого удару — голкіпер Рюшту відбив м'яч, але просто на Рінкона, який і відкрив рахунок.

      Далі була серія невикористаних моментів, причому здебільшого — в турецький бік. Ребров, який більше за інших сумує за смаком Ліги чемпіонів, після «стіночки» з Шацьких пробив чудово, але Рюшту відкрив серію своїх чудових сейвів.

      Те, що стамбульські футболісти знають, як створювати проблеми киянам, стало зрозуміло вже на 10-й хвилині. Взагалі-то нелюбов динамівців до навішених «стандартів» біля своїх воріт відома вже всій Європі. Покоління змінюються, але проблема залишається. Ось і цього разу після навісу зі штрафного удару у володіннях Шовковського виникла «пожежа» — наш голкіпер вибив м'яч точно на Тунджая, але Каддурі не дозволив тому пробити. Лише повна перевага господарів не дозволила «Фенербахче» користуватися таким рецептом дуже часто, але не варто забувати, що в Стамбулі не всі судді витримують тиск трибун, тож стандартів біля наших воріт там не бракуватиме. У цій же грі турки змогли витиснути необхідний мінімум з навісів ледь не з другої спроби, коли на початку другого тайму Ауреліо вистрибнув вище за всіх і точно пробив у кут головою.

      Відзначимо вміння сьогоднішнього «Динамо» змінювати тактику гри. У середині першого тайму і фрагментами — в другому кияни брали «тайм-аут» у наскоках на вільні зони гостей. Але потім «налітали» на суперника з новими силами. Зауважимо й те, що підопічні бразильця Зіко так і не знайшли протидії колективній швидкості українського віце-чемпіона. У другому таймі Рінкон забив свій другий гол, повернувши «боржок» за пропущений верховий м'яч, — після кутового у виконанні Корреа його темношкірий співвітчизник пробив не менш майстерно, ніж той самий Ауреліо, теж, до речі, «чарівник м’яча». А Юссуф на 83-й хвилині створив просто красень-гол, пробивши з-за меж штрафного майданчика зльоту. На той час гості вже діяли в меншості. Але після третього пропущеного голу спромоглися створити біля воріт Шовковського кілька дуже загрозливих моментів. Утім цифри на табло переповненого стадіону «Динамо» вже не мінялися.

      Для підтримання переможного тонусу в «біло-синьому» таборі повинні зробити висновки з нереалізованих гольових моментів. Тут найбільше лайливих слів уболівальників дісталося Максимові Шацьких. Узбецький легіонер отримав принаймні чотири блискучі передачі від Олега Гусєва, але в усіх випадках пробивав дуже поспішно, тому м'яч жодного разу не влетів у сітку воріт, лише одного разу зачепивши їхню стійку. Завдавали блискучих ударів і сам Гусєв, і Корреа, і Рінкон, але Рюшту Реджбер позавчора ввечері діяв блискуче.

      3:1 у матчах за системою «плей-оф» вважається дуже пристойним домашнім результатом, але все ж трохи небезпечним. Футболісти «Фенербахче», які виступали в трьох останніх групових турнірах Суперліги, за потенціалом здатні забити «Динамо» два-три м'ячі, бо проблеми киян у захисті нікуди не ділися. Та й Шовковський не часто, але, як правило, у найвідповідальніші моменти припускається помилок. А рахунок 2:0 у Стамбулі, зауважмо, буде означати загальну перемогу «Фенера».

      З іншого боку, важко повірити, що Зіко, під началом якого і збірна Японії на ЧС-2006 грала у дещо авантюрний футбол, зможе щось змінити у погано відпрацьованому переході турків від атаки до оборони. «Вільні зони» біля володінь Рюшту виникатимуть обов'язково, і киянам потрібно буде «лише» скористатися такими подарунками. Доречними при швидкісних контратаках будуть Верпаковскіс і Мілевський. Хоча питання, чи варто «Динамо» з перших же хвилин грати у Стамбулі суто від оборони, дискусійне. А побоювання тиску шалених трибун на стадіоні «Шукрю Сараджоглу» можна зняти в дуже простий спосіб — показати динамівцям запис матчу, в якому українська збірна виграла там у турків із рахунком 3:0. Тим більше що й учасників того протистояння в сьогоднішньому «Динамо» не бракує.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів.

3-й кваліфікаційний раунд. Перший матч

«Динамо» (Київ, Україна) — «Фенербахче» (Стамбул, Туреччина) — 3:1

Стадіон «Динамо» ім. В. Лобановського. 16 500 глядачів

      Арбітр: Дарко Цеферін (Словенія)

      «Динамо»: Шовковський, Ребров (Мілевський, 62), Саблич, Корреа, Рінкон, Шацьких, Гусєв (Белькевич, 78), Каддурі, Юссуф, Ротань, Маркович

      «Фенербахче»: Рюшту, Аппіа, Юміт Озат, Тунджай (Зенгін, 78), Тюмер (Борал, 72), Ауреліо, Арат (Четін, 80), Тураджі, Алекс, Балчі, Анелька (Шентюрк, 72)

      Голи: Рінкон, 1, 67; Юсуф, 83 — Ауреліо, 48

      Попередження: Каддурі, 87 — Аппіа, 34; Юміт Озат, 45; Балчі, 46

      Вилучення: Балчі, 75 («Ф»)

 

ПІСЛЯМОВА

Анатолій Дем'яненко,

головний тренер «Динамо»:

      — Що вдієш, ми справді не реалізували багато вигідних моментів, але найголовніше — що можливості забити були. У цілому ж грою я залишився задоволений — ми показали непогані швидкості, а я ще до матчу казав, що у грі з «Фенербахче» це може принести користь.

      Маючи численну перевагу, ми невпевнено діяли в останні хвилини гри. Будемо розбиратися — напевно, над хлопцями тяжів результат, і вони прагнули зберегти рахунок, а це погано.

      Я акцентував увагу своїх гравців на зібраності й повній концентрації при виконанні суперником стандартних положень, адже «Фенербахче» у цьому компоненті є дуже небезпечним. На жаль, в епізоді з пропущеним голом із цим завданням упоралися не всі. А загалом, гравці виконали тренерську настанову відсотків на 70.

      Сьогодні ми зіграли лише перший тайм, а другий буде в Туреччині, де уболівальники не затихають ні на хвилину.

Зіко,

головний тренер «Фенербахче»:

      — Ми одержали не той рахунок, який хотіли, бо приїхали у Київ по перемогу. Але після швидкого першого голу ми тривалий час не могли оговтатися. У другому таймі команда, зрівнявши рахунок, змогла зібратися, однак пропустила гол у ситуації, яку ми неодноразово відпрацьовували на тренуваннях, — загубили гравця у своєму штрафному майданчику під час виконання стандартного положення.

      Попри перебіг цього матчу та результат, я впевнений, що ми маємо необхідний потенціал, аби виграти у Стамбулі з таким рахунком, який дозволить нам потрапити у груповий турнір Ліги чемпіонів.

      «Динамо» мене особливо не здивувало — ми в цілому знали, як діє ця команда. Вони наситили середину поля, продемонстрували вправність у передачах і робили при цьому дуже мало помилок. Відзначу, що господарям дуже допомагали уболівальники, але сподіваюся, що й наші прихильники допоможуть нам у Стамбулі.