Тягнуть кабель

11.08.2006

      Директор ТОВ «Фірма «Екран» (ТОВ «Максимум» ТБ) Микола Романюк так означає завдання компанії:

      — Це освоєння мережі згідно з ліцензією і побудова загальнонаціональної мережі. А також — програма співпраці з кабельними операторами з метою розбудови інтегрованої мережі.

      Колишній уже міністр транспорту та зв'язку Віктор Бондар, керуючись відповідним рішенням уряду, оптимістично ділився з громадськістю планами щодо розширення діяльності компанії Мaximum TV на Волинську, Дніпропетровську, Донецьку, Житомирську, Миколаївську та ще сім областей України, а також про наміри до 2015 року вивести на орбіту десять супутників, що створило б для України перспективи стати повноправним оператором на ринку супутникового зв'язку і дало б можливість надавати відповідні послуги на території Східної та Західної Європи, Азії та Африки.

      Новопризначений міністр транспорту та зв'язку Микола Рудьковський поки що ніяк не встиг прокоментувати діяльність нового кабельного оператора. Відтак і сама компанія Мaximum TV трохи зачаїлась. Принаймні жоден із номерів телефонів, наданих її сайтом, не відповідає. До речі, сайт Мaximum TV, мов брат-близнюк, нагадує сайт оператора-монополіста «Воля-кабель»... Неофіційні джерела поширюють інформацію, що до нового оператора якось причетний Петро Порошенко (в сенсі повної чи часткової власності). Тому за прем'єрства Віктора Януковича Мaximum TV навряд чи вдасться здійснити свої наполеонівські плани. Адже з теперішніми технічними можливостями (передатчиками в діапазоні 11.7-12.5 ГГц в DVB-S форматі) цей оператор не зможе мовити не те що на кілька областей України, а й у межах самого лише Києва. За таких розкладів для зникнення сигналу достатньо навіть ріденького дощика чи снігу.

      Та й послуги нового оператора доволі недешеві для київських телеглядачів. Якщо ж урахувати, що «кабельну» столицю «роздерибанили» між собою два монстри — «Воля-кабель» та «Інформаційні технології», — то Мaximum TV в теперішньому вигляді не має жодних шансів посісти бодай більш-менш серйозну нішу.

      Що стосується нас, шановні телеглядачі, то взаємини старих і нових операторів кабельного зв'язку жодним чином нас не обходять. Ми з вами як були, так і залишаємося людьми залежними.

      З особистого досвіду знаю, що за власним бажанням обрати собі оператора аж ніяк неможливо. В районі Києва, де я мешкаю, згадані оператори-кабельники всі будинки розділили між собою. Скажімо, мій будинок обслуговують «Інформаційні технології», а сусідній — «Воля-кабель». Поміняти оператора я не можу, бо вони за мене вирішили, які канали дивитиметься моя сім'я. Самовільне підключення до симпатичнішого мені оператора згідно з нав'язаною мені угодою передбачає штрафні санкції. І нема на те ради. Щоправда, я можу користуватися послугами обох, але й платити мушу так само за обидва. Оскільки ж левова частка телеканалів у пакетах цих операторів дублюється, то мало кому з середньостатистичних телеглядачів захочеться користуватися послугами кількох операторів одночасно задля одного-двох телеканалів.

      Висновок напрошується лише один: Мaximum TV створено для того, щоб «потіснити» інших двох операторів-монополістів і забрати дещицю захоплених ними і розділених між собою наших із вами «ящиків». Нам цей «дерибан» анічогісінько не дає. Хай там як вирішить новий уряд, дяді-оператори й далі вибиратимуть телеканали за нас. Телеглядачам заможнішим усі ці оборудки «по барабану», адже вони мають на своїх будинках по кілька потужних «тарілок». Тому новостворених і давніх операторів кабельного зв'язку цікавлять лише наші з вами «провітрені» кишені.

      До речі, кожен кабельний оператор в обов'язковому порядку «сплавлює» нам із вами так званий «Соціальний пакет», що його, за ідеєю, мав би «на шару» і без перешкод дивитися кожен мешканець України.

 

ДОВIДКА «УМ»

      Прийом послуги здійснюється за умови прямого бачення між прийомною антеною абонента та антеною передавача. Компанія Мaximum TV пропонує два головних пакети — «Базовий» та «Соціальний» — та сім додаткових тематичних пакетів: «Спортивний», «Пізнавальний», «Дитячий», «Для жінок», «Розважальний», «VIP-кіно» та «Нічний». «Соціальний» пакет містить 28 українських телеканалів, і абонентна плата за нього складає 11 гривень на місяць. «Базовий» пакет складається з 61 телеканала і коштує 29 грн. на місяць. До нього входить 61 український телеканал та 33 телеканали провідних міжнародних телекомпаній різноманітних жанрів. Оплата за підключення — чотириста гривень. У вартість входить антена-«тарілка», конвертор та картка, а також сто гривень за налаштування.

  • Сашко Лірник: Казку пропускаю через себе...

    Хто не знає Сашка Лірника? Виявляється, є такі. Та з кожним новим днем незнайків стає все менше: то книга з Лірниковими казками до рук потрапить, то диск хтось перепише й дасть послухати, то на телебаченні Лірникову вечірню казочку тато з мамою увімкнуть. Казкар постійно спілкується з читачами, слухачами й глядачами, їздить з волонтерською місією на Донбас, а також за кордон, до українців діаспори. >>

  • Розкадровані мандри

    Професійна мандрівниця Ольга Котлицька цього тижня у Києві збирає друзів, щоб нагадати: телепроекту про подорожі, автором і ведучою якого вона є, уже 20. Спочатку був «На перший погляд», потім він трансформувався у «Не перший погляд». >>

  • Сміятися з леді-боса

    Навіть якщо комедії не ваш улюблений кіножанр, варто подивитися на неперевершений талант однієї з найсмішніших сучасних коміків — американської акторки Меліси Маккарті у новій стрічці «Леді бос», що цього тижня виходить у прокат в Україні. >>

  • «За мною там Непал, Гімалаї сумують»

    Телеведучий Дмитро Комаров на каналі «1+1» показав Камбоджу, Індію, Кубу, Болівію та інші країни такими, як ніхто не здогадувався. Він «вивертає» світ і показує його з вражаючих сторін. У кабінеті Дмитра в офісі «Плюсів», де ми ведемо розмову, ніби зібрані шматочки екзотичних країн, у деталях. >>

  • У новинах немає змоги «погратися»

    Упродовж останніх років вибагливі телеглядачі, які цінують свій час, усе частіше відмовляються від перегляду ефірів так званих великих каналів, де навіть у новиннєвих блоках орієнтуються на «інформацію розваг» — інфотеймент. >>

  • Провокатори з мікрофонами

    У Донецьк прибула група з 20 представників російських ЗМІ, перед якими поставлено завдання «фіксації обстрілів мирного населення українськими військовими», а також «консультацій» з організації провокацій, — повідомили в групі «Інформаційний спротив». >>