Газ — усьому голова?

17.08.2006

      Перший віце-прем'єр-міністр, міністр фінансів Микола Азаров передбачає, що в наступному році внутрішній валовий продукт (ВВП) в Україні зросте на 6,5 відсотка, а інфляція сягне 7,5 відсотка. Такий прогноз пан Азаров оприлюднив під час першого засідання нового уряду на початку тижня. Наскільки реалістичними є ці показники, знають лише фахівці, обізнані з рухом капіталу всередині країни. На прохання «УМ» свою оцінку макроекономічної ситуації в 2007 році висловив керівник групи радників голови Нацбанку Валерій Литвицький.

      Насамперед він нагадав, що за сім місяців із початку цього року ВВП зріс на 5,5 відсотка, а рівень інфляції становить 3,8 відсотка. Отож прогноз, який оприлюднив перший віце-прем'єр, можна вважати цілком реалістичним, хоча й напруженим. На думку пана Литвицького, такі показники Нацбанк може тільки вітати. Проте, як попереджає він, у наступному році вийти на показник інфляції, яка б не перевищувала 7,5 відсотка, буде дуже важко. Для цього слід буде виконати низку умов. Насамперед — утримати дефіцит бюджету на 2007 рік на рівні 1,5 відсотка, а не 3 відсотки, і зберегти ціну на імпортне «блакитне паливо» у 95 доларiв за тисячу кубометрів. «Якщо ціна природного газу зросте, то необхідно буде відмовитися від наміру повністю перекласти на плечі споживача оплату цього енергоносія, — зазначив пан Литвицький. — При цьому частину необхідних для оплати коштів потрібно буде оформити як державний борг у вигляді цінних паперів або ж доведеться все-таки збільшити дефіцит бюджету».

      Ще одна неодмінна умова виконання прогнозованих макропоказників, як далі зауважив керівник групи радників голови НБУ, — впровадити енергозберігаючі технології в хімічній промисловості й металургії, що дозволило б заощадити 15—20 відсотків «блакитного палива». Крім того, аби виконати висунуте паном Азаровим завдання, збільшення тарифів у житлово-комунальній сфері не може перевищувати 10 відсотків. І, звичайно ж, гривня повинна бути стабільною, про її девальвацію не має бути й мови.