Олесь Довгий: «Дерибану» в Київраді немає!

12.10.2006
Олесь Довгий: «Дерибану» в Київраді немає!

Заступник міського голови - секретар Київради Олесь Довгий.

      Чергова сесія Київської міської ради викликала доволі значний резонанс серед громадськості. Рішення київських депутатів активно інтерпретувалися в пресі. Дізнатися, що насправді стоїть за тими чи іншими рiшеннями Київради, ми вирішили з перших вуст: від заступника міського голови - секретаря Київради Олеся Довгого.

Критика

      - Олесю Станіславовичу, на сьогоднішній день навколо рішень недавньої сесії Київради точиться багато дискусій. Депутатів звинувачують ледь не в усіх смертних гріхах...

      - Давайте для початку розберемося в тому, хто й за що звинувачує. Робота цієї сесії показала здатність депутатського корпусу працювати узгоджено та вирішувати спільно гострі питання, незалежно від партійної приналежності депутатів. Більшість, чи навіть абсолютну більшість, питань порядку денного сесії депутатський корпус опрацював швидко та конструктивно. І з  усіх питань шляхом голосування ми отримали майже 80-90 відсотків голосів. Це зайвий раз свідчить, що будь-які заяви про непокору опозиції або про якусь нестабільну ситуацію у Київраді є лише бажанням дезінформувати киян та сколихнути інформаційний простір.

      - Тобто, ви вважаєте, критика на адресу керівництва столичної ради є безпідставною?

      - Я хотів би, щоб кияни знали: деякі політики намагаються їх брутально обдурити. Я б не хотів включатися у дискусію з цими політиками, проте своїми діями та заявами вони провокують конфлікти у суспільстві, а цього допустити у жодному випадку не можна. Заяви цих політиків зроблені, як під копірку. Така дивна схожість наштовхує на думку, що вони кимось профінансовані.

      Окрім того, такі депутати, як Микола Томенко, Михайло Бродський, Володимир Бондаренко, - це елементи виборчої кампанії, які є ефективними під час самої виборчої кампанії. Все, що вони вміють, - це голосно і, як їм здається, красиво кричати. Вони вміють бути рупором чужих ідей і стають депутатами лише за рахунок своєї ефективності під час виборчої кампанії. Проте наступні п'ять років не знаходять собі місця, оскільки конструктивні ідеї, втілення чогось у життя, системна щоденна робота на благо людей, - не їхній профіль.

      У проміжках між виборчими кампаніями ці політики почуваються некомфортно. У таких умовах вони змушені шукати об'єкти для критики, аби отримати «самосатисфакцію».  Цим вони й займаються - критикують безфактажно, безсистемно, неаргументовано. Обливають людей брудом та отримують від цього задоволення.

      - Але якщо перейти до конкретних питань: пане Олесю, чи готовий Київ до зими?

      - Під час сесії було прийнято багато важливих рішень. Зупинюся лише на деяких.

      Одним із важливих пунктів порядку денного сесії, внесеного на розгляд депутатів за ініціативою Леоніда Михайловича Черновецького, були зміни до бюджету в частині передбачення необхідних коштів для забезпечення стабільної та безперебійної роботи енергокомпаній. Це підтверджує, що зима для киян буде стабільною.

Тепло і власність

      - Поясніть, навіщо депутати створили комунальне підприємство «Київтеплоенерго»?

      - Хочу зауважити таке: в комунальній власності, власності столичної громади перебуває дорогоцінний актив. Це більше 2 тис. км. тепломереж, близько 180 котелень та дві теплоелектростанції - ТЕЦ-5 та ТЕЦ-6. У сукупності своїй ці теплоелектростанції здатні забезпечувати Київ теплом. Наші попередники все це майно віддали безоплатно «Київенерго».

      Я не хочу зараз коментувати мотиви дій наших попередників. Ми той договір розірвали і прийняли на цій сесії рішення, що забираємо все комунальне майно, яке належить громаді й пов'язане з мережами і ТЕЦ, назад у комунальну власність. Для того щоб його забрати, потрібно створити компанію, яка матиме ліцензію і на яку «Київенерго» передасть ці активи. Це суто технічна процедура.

      Подальшу долю цих активів визначатимуть депутати Київради. Або вони будуть передані в оренду «Київенерго», але за реальну вартість, або в концесію «Київенерго» чи іншій компанії, що забезпечуватиме Київ теплом і запропонує найбільшу ціну. Або ж Київрада ухвалить рішення, щоб самостійно управляти цими активами, і найме відповідну команду професійних менеджерів.

Майно і нерухомість

      - Чимало запитань викликало також рішення депутатів щодо нової методики оцінки комунального майна. Багато підприємців бояться, що ціни за оренду підскочать...

      - Було затверджено нову методику оцінки комунального майна та єдиний типовий договір. Це дозволить унеможливити зловживання чиновників на грі вартості комунального майна в залежності від того, чи людина, яка бере це майно в оренду, знає когось в адміністрації, чи ні. Відтепер ціни для всіх будуть єдині. Вони підняті до ринкових, приблизно в 2,7 раза, і це унеможливлює зловживання та корупційні схеми на рівні оренди або приватизації комунального майна.

      - Ще одна болюча тема: ситуація навколо інвесторів «Еліти-Центру».

      - На сесії було затверджене рішення про першочергову допомогу потерпілим від афери «Еліти-Центру». Це дасть можливість людям, які стали жертвами цієї афери, найближчим часом отримати дах над головою.

За землю

      - А земельні питання?

      - Я вже неодноразово казав: перед тим як здіймати лемент на цю тему, деяким горе-політикам варто було хоча б раз прочитати рішення Київради. І поважати своїх колег, а не лише себе. На сесії, приміром, було приведено у відповідність до регламенту процедуру землевідводу, що робить цей процес більш прозорим і менш тривалим для потенційних інвесторів. Ще раз підкреслюю, згідно з положенням, затвердженим Київрадою, всі порожні земельні ділянки, на яких немає приватного майна і які належать громаді Києва, будуть відводитися винятково через аукціон.

      Крім того, на цій сесії ми провели черговий акт повернення власності та київської землі громаді. Сесія прийняла рішення про скасування попередніх рішень та повернула у комунальну власність від недобросовісних інвесторів гектар землі й декілька тисяч квадратних метрів, вартістю в декілька мільйонів. Ідеться про автотранспортне підприємство Київради фактично на майдані Незалежності.

      - Досить багато критики на адресу депутатів Київради було і з приводу створення комунальних підприємств «Труханів острів» та «Жуків острів». Зокрема, проти цього виступала екологічна комісія Київради. Як ви бачите ситуацію навколо цього новоствореного комунального підприємства?

      - Рiшення Київради створити при Управлінні охорони природного навколишнього середовища Київської міськдержадміністрації комунальні підприємства «Труханів острів» та «Жуків острів» було викликане необхідністю привести в порядок ці заповідні території.

      За колективною безвідповідальністю приховувався занепад цих зелених зон. Тому ми створили два підприємства - два замовники відповідатимуть за їхнiй стан, розроблятимуть усю документацію, проводитимуть конкурси на кращий проект і ефективніше використання цих островів.

      Ніякого відчуження землі, про що так багато заявляють люди, котрі не розуміються на міському господарстві, там не відбулося. Тим більше - ніякого «дерибану», як хочуть це показати. Київрада вирішила привести в порядок ці земельні перлини і персоніфікувати відповідальність за покращення їхнього стану. Я запевняю: тільки кияни прийматимуть рішення про те, що вони хочуть бачити на цих островах.

      Постійна комісія з питань екологічної політики, звісно, дуже важливий підрозділ. А її голова - Анатолій Коваленко - висококваліфікований фахівець, і без його рекомендацій подальший розвиток цих об'єктів вирішуватися не буде. Але саме питання створення підприємств є питанням власності і, відповідно, профільної комісії.

Тарифи по-київськи

      - Киян турбує також і рішення Київради щодо підняття тарифів на житлово-комунальні послуги...

      - Так, на сесії було прийнято рішення про соціальний захист населення в умовах підвищення тарифів та приведення їх до економічно обгрунтованих. Це дає можливість у разі затвердження методики, яка розробляється під керівництвом Леоніда Михайловича (Черновецького, мера Києва), незалежно від підвищення тарифів, яке відбулося в усіх регіонах, зберегти в Києві тарифи оптимальними. А в деяких випадках - для соціально незахищених верств населення - зробити їх навіть меншими, ніж були.

Розмовляв Олег АНДРЄЄВ.

ДО РЕЧІ

      Збори акціонерів ВАТ «Київенерго» позавчора обрали новим головою спостережної ради заступника міського голови - секретаря Київради Олеся Довгого. За словами Довгого, цей факт може свідчити про те, що на сьогодні команда столичного мера Леоніда Черновецького знайшла спільну мову з урядом. Крім того, заступник міського голови запевнив, що тепер столиця ефективніше підготується до зимового періоду.

  • Навiщо Києву вулиця Табiрна,

    ...Я вийшов iз вулицi Пилипа Орлика, повернув на Михайла Грушевського, пересiк Богдана Хмельницького, спустився на Петра Сагайдачного... Сьогоднi в це важко повiрити, але чверть вiку тому про такi назви годi було й думати. Справдi, в перший рiк Незалежностi столиця України ввiйшла з вулицями Ленiна, Свердлова, Дзержинського, Жданова, Кiрова, Куйбишева, Орджонiкiдзе, Менжинського, Володарського, Косiора, Постишева, Мануїльського, площами Жовтневої революцiї, Ленiнського комсомолу, Брежнєва тощо. Та що там вулицi та площi, найпрестижнiшi центральнi райони столицi iменувалися Ленiнський, Радянський, Жовтневий, Московський, Ленiнградський, а в цих районах найошатнiшi вулицi носили iмена класикiв марксизму-ленiнiзму, росiйських революцiонерiв, агентiв ленiнської «Іскри» та мало не всiх членiв ленiнсько-сталiнського ЦК. >>

  • Розшукується дизайнер

    Будь-яку потрібну та корисну справу можна зіпсувати. Власне, для цього достатньо грати не за встановленими правилами, а за тими, що відповідають кон’юнктурі сьогоднішнього дня. Киянам обіцяли відкритий конкурс, на якому обиратимуть головного архітектора міста. >>

  • Митарства українського трамвая

    Кілька місяців тому на розширеному засіданні Ради директорів підприємств, установ та організацій міста Києва було підписано угоду про об’єднання зусиль київської міської влади та бізнесу щодо розвитку внутрішнього ринку задля сталого економічного розвитку міста. Свої підписи під документом поставили міський голова Києва Віталій Кличко, президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах та голова Ради директорів підприємств, установ та організацій Києва Олександр Осадчий. >>

  • Чи повернуть киянам Довженків кінотеатр?

    Із плином часу залишається все менше тих, хто пам’ятає про кінотеатр імені Олександра Довженка, який колись розташовувався на проспекті Перемоги, 24а. Цю не надто ошатну споруду було знесено кілька років тому, і на її місці має з’явитися сучасний кінокомплекс. >>

  • Київ без крил

    У митрополичих палатах у «Софії Київській» того дня збирали підписи під зверненням до Кличка і Порошенка передати під музей авіації будинок сім’ї Сікорських на Ярославовому Валу, 15-б і перейменувати аеропорт «Київ» (Жуляни) на честь Сікорського. Підписатись під одним зі звернень не виходило. Активісти обидві вимоги оформили в одному листі. >>

  • Де сидять художники?

    Київ усе більше переймає європейські традиції, наповнюючи вулиці креативними елементами вуличного дизайну — від паркових скульптур на Пейзажній алеї та лавочок у вигляді чашок на Прорізній до розмаїтих нетривіальних «пам’ятників» — Їжачку в тумані, закоханим ліхтарям, табуреткам. >>