БЮТ + ПРП = серце

21.10.2006
БЮТ + ПРП = серце

Лiдер ПРП Вiктор Пинзеник дає дорогу своїй ведучiй, Юлiї Тимошенко. (Володимира СТАДНИКА.)

      Хоч як це дивно й незвично, але патріотично-демократичні сили в Україні, виявляється, можуть не лише сваритися й колотися на шматки, а й об'єднуватися. Щоправда, навіть коли таке трапляється, чомусь ніколи не обходиться без висновку «краще пізно, ніж ніколи». Перед парламентськими виборами не раз ішлося про те, що партії «Реформи і порядок» варто об'єднатися з Блоком Тимошенко, оскільки самостійно ПРП до парламенту навряд чи потрапить. Тоді не склалося - ПРП вирішила об'єднатися з «Порою»,  й разом вони справді пролетіли повз Верховну Раду на відстані майже півтора відсотка від прохідного бар'єра.

      Однак тепер, коли внаслідок перемоги самі знаєте кого Україна знову постала перед серйозною загрозою, справжнім патріотам уже не до розмірковувань про наявність у лавах потенційних соратників «ненадійних» бізнесменів, популістів, «шантажистів» тощо. Треба рятувати державу. А зробити це можна тільки гуртом. Не лише порядні, а й мудрі реформатори з ПРП це зрозуміли і вчора у конференц-залі Верховної Ради оголосили про свій вступ до Блоку Юлії Тимошенко.

      Потребою потужно протистояти тому «серйозному відкату», який ми спостерігаємо в усіх сферах після приходу до влади Партії регіонів і компанії, пояснив рішення приєднатися до БЮТ голова партії «Реформи і порядок» Віктор Пинзеник. Щоправда, поки що це рішення лише керівних органів ПРП, однак лідер не сумнівається: партійний з'їзд його підтримає.

      «Я щаслива, що до нас приєдналася одна з найпотужніших партій», - зізналася Юлія Тимошенко. Лідерка БЮТ назвала ПРП «кращою частиною патріотичних сил». І принагідно «відвісила» комплімент «Йосипу Вінському і його команді», які приєдналися до ініційованого «тимошенківцями» опозиційного об'єднання демократичних сил іще раніше, назвавши їх «кращою частиною Соцпартії». «Ми станемо ядром, яке гуртуватиме довкола себе найкращі політичні сили України, незгодні з тим, що зараз творить із нею ця («януковичівська». - Авт.) команда, яка перебуває при владі», - тішилася Тимошенко.

      Представник «найкращої частини» СПУ Йосип Вінський зауважив, що об'єднання людей «правої» й «лівої» спрямованості в одну  силу свідчить тільки про одне: «Це - об'єднання справжніх патріотів України». І у відповідь на прохання журналістів сказати, членом якої партії він себе зараз відчуває, виразно запитав: «А що, не помітно?». І після красномовної паузи зауважив, що зі своїми політичними пріоритетами визначився ще три місяці тому - «після формування неприродної коаліції, коли було втрачено фактично лівоцентристську політичну структуру, яка колись називалася Соціалістична партія України».

      Словом, після цього неподобства «єдиним достойним виразником лівоцентристських політичних сил є партія «Батьківщина», до якої Вінський, судячи з усього, і планує приєднатися.

      Колишній міністр уряду Тимошенко, ПРПіст і народний депутат за списком БЮТ Сергій Терьохін констатував, що дарма ймовірне об'єднання Блоку Тимошенко та партії «Реформи і порядок» у багатьох викликало подив: мовляв, перші відверто тяжіють «вліво», тоді як другі є безперечно «правими». «Це не більш ніж штамп, - наголосив Терьохін. - Адже в нас єдина мета, а отже, ми маємо велике спільне майбутнє». І, упередивши обов'язкове запитання про те, чи не боїться ПРП «потонути» в лавах більшої й потужнішої політичної сили, напівжартома запевнив, що «Реформи і порядок» не збираються поглинати БЮТ, хоч і прийшли на прес-конференцію удвічі більшим складом (окрім Тимошенко, її блок представляли Олександр Турчинов і вже майже свій Вінський, тоді як від ПРП, крім Пинзеника й Терьохіна, були присутні також екс-нардепи Сергій Соболєв, Ігор Гринів, Володимир Бондаренко та Володимир Філенко). Про полюбовні стосунки між свіжоспеченими партнерами, очевидно, мав свідчити й відеоролик, який протягом усього брифінгу транслювали на великому екрані за спинами лідерів: сюжети з життя «помаранчевого» Майдану перемежовувалися написом «БЮТ + ПРП = сердечко».

      Окрім угоди про приєднання ПРП до Блоку Тимошенко, Віктор Пинзеник від імені своєї партії разом із Тимошенко й Вінським підписався також під декларацією опозиційного об'єднання демократичних сил, робота якого «базуватиметься на виконанні програми дій, розробленої у новому парламенті демократичною коаліцією, зруйнованою зрадою й обманом виборців з боку деяких її членів».

      Звісно, не обійшлося без запитань про «Нашу Україну», яка, заявивши про свій перехід в опозицію, одразу ж почала творити власне опозиційне об'єднання, чи то пак, конфедерацію «Європейська Україна». «Як не може бути двох влад, так не може бути двох опозицій», - зауважила Юлія Тимошенко. І в один голос із Віктором Пинзеником запевнила, що дуже хотіла б бачити «НУ» у лавах демократичної опозиції.

      Мовляв, зараз не до красивих назв («конфедерація», «Європейська Україна» тощо) - працювати треба. Але якщо «нашоукраїнцям» так подобаються назви, ЮВТ запропонувала їм свій варіант: «Можемо всі разом назватися «Опозиційне об'єднання «наших», скорочено - «ООН». Тоді Роман Петрович Безсмертний зможе, якщо захоче, стати секретарем «ООН», - серйозно пожартувала леді Ю.

      І вже вкотре запевнила, що незалежно від того, скільки в Україні буде опозицій, уряду Януковича владарювати залишилося недовго. Максимум - до весни.

ІНША ДУМКА 

      Представник «Нашої України», народний депутат Борис Беспалий, на відміну від Юлії Тимошенко, нічого дивного у двох опозиціях не бачить. «Це природно, адже різні політичні сили сповідують різні погляди й мають різні програми. ПСПУ Наталії Вітренко - теж опозиція, однак навряд чи ми з ними можемо об'єднатися, правда?».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>