Пірати ХХІ століття

15.11.2006
Пірати ХХІ століття

Малюнок Андрiя ПОТОПАЛЬСЬКОГО.

      Дедалі ширше входять в ужиток українців слова «рейдери», «рейдерство». Ці лексеми поширюються нині так само, як у 1990 роках — «рекет» і «рекетири». Власне, це одного поля ягоди. Різниця в тому, що рекет передбачав бандитське загарбання чужого майна та грошей через залякування й катування, а рейдерство означає привласнення цілих підприємств шляхом маніпуляцій із правовими нормами та підкупу окремих суддів. Якщо рекетом займалися гевали з прасками й монтировками в руках, то нинішніми рейдерами можуть бути навіть офіційні мільярдери й мільйонери, урядовці та народні депутати. Іноді вони навіть не криються, хоча діють незаконно й брутально. Головне — щоб був «дах».

      Нижче йтиметься про спроби захоплення низки фірм на Одещині. Головний приклад — місцева фармацевтична компанія «Біостимулятор». Її працівники просять Раду нацбезпеки та оборони України захистити підприємство від рейдерських зазіхань депутата-«регіонала».

 

Атакували «Біостимулятор», висадилися й на «Оріоні»

      У режимі форс-мажору — щоденного очікування третьої рейдерської атаки на підприємство — уже більш як місяць працює виробничий колектив одного з провідних хіміко-фармацевтичних підприємств України — одеське ТОВ «Біостимулятор». Будь-якої миті прохідні й територію фірми можуть заблокувати великі групи озброєних людей у камуфляжі й силою захопити виробництво, як це вже було 22 і 29 вересня. Тоді команда рейдерів,  не  пред'явивши документів, відтіснила від прохідної заводських охоронців, заблокувала роботу служб і цехів. Керувати «Біостимулятором» узявся якийсь громадянин Коваленко, що представився місцевим фармацевтам новим директором.

      «Ми знаємо, що силове захоплення за відпрацьованим сценарієм можливе будь-якого дня, так само й блокування виробництва медпрепаратів, — поділилася з журналістами комерційний директор «Біостимулятора» Лариса Ковальова. — Можливо, зупинять випуск на тиждень, як це трапилось наприкінці вересня — початку жовтня. Може, на два чи три. І ніхто не певен, що в разі захоплення нашого успішного підприємства 800 працівників, скажімо, уже через рік не будуть поставлені перед фактом перепрофілювання виробництва чи процедурою банкрутства фірми».

      На жаль, такі похмурі прогнози грунтуються на численних фактах руйнувань і перепрофілювань одеських заводів та фабрик, які вже зазнали силових рейдерських атак під прикриттям впливових бізнесменів-політиків чи зацікавлених російських фінансових груп. Принаймні за даними керівника Одеського територіального управління Державної комісії з цінних паперів і фондового ринку Юрія Ровінського, нині на території регіону діють щонайменше вісім великих рейдерів, які агресивно поглинають місцеві акціонерні товариства. Ці компанії, як правило, скуповують по декілька акцій місцевих АТ, а згодом моделюють корпоративний конфлікт. Унаслідок таких оборудок утримувачам контрольних пакетів доводиться невдовзі викупляти в рейдерів акції за ціною, часом адекватною одно-дворічному обороту компанії. «Таким чином підприємство, по суті, доводиться до стану банкрутства і задешево привласнюється рейдером», — роз'яснює напружену ситуацію Ровінський.

      Удавшись до цих та схожих методів, рейдери встигли повністю розорити стратегічне підприємство «Оріон», довели до межі банкрутства потужний завод «Центролитво», на якому працювали чотири тисячі робітників, десятки середніх фірм. Саме таких незворотних наслідків рейдерства передусім остерігається дружний колектив «Біостимулятора» — орендного підприємства, яке функціонує у формі ТОВ із повноправною участю членів трудового колективу. Бо, як засвідчила практика, доки законне керівництво підприємства, приміром того ж машинобудівного заводу «Оріон», доводило в судах свою правоту, захоплені заводські корпуси практично повністю позбулися устаткування. «У цехах і технічних службах, — розповів днями на прес-конференції поновлений судами у правах гендиректор «Оріону» Микола Кущак, — за час хазяйнування шахраїв і бандитів зруйновано будівлі та споруди, дотла знищено або вивезено практично все дороге технологічне устаткування, зокрема агрегатні верстати вартістю по 40-50 тисяч доларів. Причому творилося це при потуранні працівників держструктур, котрі якраз і мали захищати інтереси держави та виробничого колективу». За словами голови профкому Володимира Матійка, «на місці термічного цеху зараз лежать лише купи каміння, заліза й металобрухту...» Словом, після захоплення рейдерами підприємства марно й говорити про повернення 2200 заводчан на свої робочі місця.

«Відкіля ви, рейдери?» — «З партії Януковича!»

      До списку об'єктів інтересу рейдерських структур, за словами голови регіонального відділення Фонду держмайна України Олександра Козлова, нині потрапили завод важкого кранобудування «Краян», завод пресових вузлів, судноремонтний завод «Україна» та інші. «Ідеться про явні ознаки недружнього захоплення цих підприємств, — наголошує пан Козлов, — хоч формально багато справ поки що розглядаються в судах різних інстанцій».

      А загалом унаслідок рейдерства на Одещині вже втрачено, за даними профспілок, близько 30 тисяч робочих місць. Не дивно, що, знаючи ситуацію, у середині жовтня заступник голови обласної ради Микола Тиндюк назвав парадоксальним і нереальним доведене урядом до обласної влади цьогорічне завдання створити 68 тисяч робочих місць у регіоні. «Цей показник буде виконано тільки на 58 відсотків», — публічно заявив Тиндюк, один із лідерів обласної організації Партії регіонів.

      Звісно, якщо заплющувати очі й ніяк не реагувати на факти безкарних руйнувань робочих місць і цілих підприємств, впоратися із доведеним завданням обласній владі навряд чи вдасться. А з іншого боку, подумайте самі: як міг обласний віце-голова Тиндюк відреагувати на дії рейдерів, коли замовником незаконного захоплення орендного підприємства «Біостимулятор» місцеві фармацевти називають не кого-небудь, а лідера обласного осередку «Регіонів», народного депутата України, почесного президента футбольного клубу «Чорноморець» і фінансово-промислової групи «Примор'я» Леоніда Клімова? Іншими словами — безпосереднього начальника Тиндюка по партійній лінії!

      При цьому працівники «Біостимулятора» керуються не здогадками, а зухвалими заявами самих нападників, декотрі з яких навіть не приховували, хто з можновладців стоїть за рейдерськими нальотами. Фармацевтів просто шокувала крайня безцеремонність, з якою «озброєні люди ввірвалися на чуже підприємство, відсторонили охорону й працівників, не пред'явивши при цьому жодних документів. Більше того, один із них, назвавши себе новим менеджером по кадрах «Біостимулятора», почав залякувати людей, пояснюючи, що чинити будь-який опір безглуздо та безнадійно, оскільки підприємство захоплене народним депутатом від Партії регіонів Леонідом Клімовим, котрому надали такі повноваження Олександр Мороз та Віктор Янукович...»

      Про це йдеться у колективному зверненні безпосередніх свідків силового захоплення підприємства на адресу керівництва Верховної Ради та Кабміну. Здавалося б, центральна влада негайно розбереться, припинить незаконні нальоти на фармацевтичне виробництво, нагадає винуватцям про відповідальність. Однак минуло кілька тижнів, а зреагували на цей зойк відчаю орендарів поки що тільки у Фонді держмайна України. Його голова Валентина Семенюк ініціювала й провела дві наради за участю чиновників центральних відомств, на яких було підтверджено законність діяльності колективу орендарів «Біостимулятора», що неухильно виконують умови договору з ФДМУ, і неприпустимість фактів рейдерства.

Як не суд, то, може, Радбез допоможе?

      Проте з документів, які почали спливати на цих нарадах, чимраз відвертіше проступає принаймні дивна позиція окремих високопоставлених чиновників Мінохоронздоров'я, зокрема заступника міністра Валентина Снісаря, екс-голови правління ДАК «Укрмедпром». По суті, вiн діє заодно з організаторами нападів на «Біостимулятор». Саме цей високопосадовць, за словами гендиректора орендного підприємства Антоніни Матящук, протягом поточного року вчинив низку незаконних спроб достроково вилучити з-під управління одеських фармацевтів орендований цілісний майновий комплекс (хоча договір з ФДМУ передбачає оренду до 2008 року) і підпорядкувати виробничий колектив відомчій управлінській структурі «Укрмедпром». Однак місцеві фармацевти запротестували, бо добре обізнані з наслідками управління менеджерами «Укрмедпрому» підприємством «Біопром Одеса»: сусідній виробничий колектив, який з 2000 року перебуває у складі й прямому підпорядкуванні «Укрмедпрому», просто доведено до банкрутства. Не набагато краще економічне здоров'я і в харківського підприємства «Дослідний завод ДНЦЛС», підпорядкованого тому ж «Укрмедпрому». Схоже, головним завданням управлінців цієї структури є регулярне отримання орендної плати за експлуатацію майнового комплексу, а зовсім не економічний стан фірми, яка вже на ладан дихає...

      Виходячи з цього, зауважує пані Матящук, ми віддаємо перевагу ефективному самостійному управлінню підприємством, а щорічні мільйонні кошти за оренду держмайна переказуємо безпосередньо в держбюджет України.

      У листі-зверненні, надісланому минулої п'ятниці безпосередньо секретареві Ради нацбезпеки та оборони Віталію Гайдуку, одеські фармацевти звертають увагу керівництва держави на те, що «зловживаючи службовим становищем і керуючись корисливими цілями, чиновники відомства, і зокрема, Валентин Снісар, намагаються безпідставно зупинити діяльність ТОВ «Біостимулятор», постійно надсилають позапланові перевірки, з надуманих причин вилучають препарати з обігу... Той же Снісар, додає Матящук, силкувався добитися включення нашого підприємства до складу «Укрмедпрому» через Господарський суд міста Києва, Київський апеляційний суд та Вищий господарський суд України, але це йому не вдалося». Так само визнали безпідставними позовнi заяви чиновникiв «Укрмедпрому» про накладення арешту на орендоване ТОВ «Бiостимулятор» майно Господарський i Апеляцiйний господарський суди Одеської областi.

      Але одеські й столичні «мисливці за майном» і далі намагаються силою підпорядкувати собі одеський «Біостимулятор», і насамперед захопити п'ять земельних ділянок загальною площею близько 10 га, в тому числі в центрі Одеси й на березі Чорного моря. «Замість того, щоб вирішити питання приватизації підприємства шляхом викупу його у держави, — наголошується у зверненні до РНБОУ, — команда народного депутата Клімова діє доступними їй методами». Не нехтують і спробами залякування керівництва «Біостимулятора» через правоохоронні органи, причому залучаючи навіть працівників Служби безпеки України в області. «Чим іще можна пояснити несподіваний виклик гендиректора ТОВ «Біостимулятор» до СБУ під час гострого конфлікту з рейдерами?» — дивується Анатоніна Матящук.

Юрій КУРГАН.