Хай екс-зек, усі гукнули, за отамана буде!

15.11.2006

      Делегація козаків Полтавської області демонстративно залишила залу, де проходила щорічна велика покровська рада Війська запорозького низового, заявивши при цьому про вихід із СКУ. («Двічі зганьбив вас Панченко — зганьбить і втретє!» — заявили протестувальники. Але цю репліку решта делегатів пропустила повз вуха i майже одностайно обрала верховним отаманом СКУ Олександра Панченка. Попередній ватажок цієї козацької організації, Віталій Попов, теж закликав голосувати за Панченка.

      ...Що було — того не спишеш! Варто нагадати, що на початку 1990-х років від Українського козацтва відбрунькувалося кілька тисяч активістів, що не бажали сповідувати православ'я під юрисдикцією Київського патріархату. Так зване Військо запорозьке низове тоді очолив Олександр Панченко. І майже відразу за ним потягнувся шлейф скандалів. У 1999 році пристрасть до хабарів спровадила пана Панченка до в'язниці. Відбути за гратами передбачені вироком  чотири з половиною роки йому завадила амністія (випущений «за зразкову поведінку»). Відтак восени 2001 року Панченко об'їхав усі курені СКУ й домігся реанімації свого «верховенства».

      Друга «ходка» Панченка на зону стала б реальністю після Майдану, однак цей прихильник Януковича дременув до Росії, відсиджувався у Москві та Ростові-на-Дону. Було чого: обвинувачення в розкраданні бюджетних коштів у особливо великих розмірах «тягнуло» на вісім років тюрми. У травні 2005 року начальники слідчих управлінь Олександр Кошман (облпрокуратура) і Костянтин Скачко (облУВС) інформували ЗМІ, що Панченко під час президентських перегонів восени 2004-го поцупив щонайменше 20 тисяч гривень, які надійшли на рахунок СКУ з бюджету міста Запоріжжя.

      Минуло «всього нічого» — і на недавній покровській раді Олександр Панченко вже апелював до постанови, «згідно з якою переслідування визнане незаконним, а кримінальну справу закрито за відсутністю складу злочину». Відтак Донське козацтво Росії нагородило реанімованого отамана медаллю з нагоди 200-річчя заснування міста Новочеркаська, а УПЦ Московського партіархату — орденом Андрія Первозванного...