Юля задовольнила Януковича

13.01.2007
Юля задовольнила Януковича

«Нашоукраїнці» — до Юлії Тимошенко: навіщо ви так? (Фото PHL.)

Результати голосування у Верховній Раді за подолання вето Президента на Закон «Про Кабінет Міністрів України» (12 січня, 12 год. 57 хв.)

«За» — 366, «проти» — 0, утрималися — 0, не голосували — 4, відсутні — 80

      Фракція Партії регіонів: «за» — 185, не голосував — 1 (Ю. Чмир)

      Фракція Соцпартії: «за» — 31 (одностайно)

      Фракція Компартії: «за» — 21 (одностайно)

      Фракція Блоку Юлії Тимошенко: «за» — 121, не голосували — 3 (Л. Бірюк, Л. Лук'яненко, О. Ляшко), відсутній — 1 (Д. Крючков)

      Фракція блоку «Наша Україна»: відсутні — 79 (одностайно)

      Позафракційні: «за» — всі 8 (у т.ч. Й. Вінський)

      Зрада — хвороба заразна. Тепер про морально-фінансові кульбіти Олександра Мороза ввечері на Івана Купала слід згадувати «в пакеті» з Юлією Тимошенко, котра злигалася з тими самими «регіоналами» в переддень Маланки. Знову заплівши на голові свою бойову косу, лідерка БЮТ дуже просто «кинула» колишніх соратників по Майдану і допомогла «антикризовій» коаліції прийняти закон про Кабінет Міністрів — такий, який наділяє Януковича і компанію майже всією повнотою виконавчої влади. Як винагороду Юля отримала вигідний їй закон про опозицію. Учора все відбувалося в темпі вальсу — змовникам слід було встигнути до кінця останнього дня поточної сесії...

      Рівень показної опозиційності Блоку Юлії Тимошенко сягнув уже тієї позначки, коли, не особливо соромлячись, можна піти на співпрацю із формальним ворогом — «антикризовою» коаліцією. Кнопки БЮТ стали вирішальними у вчорашньому голосуванні за подолання вето на закон про Кабмін. «Тимошенківці» проголосували в унісон із Партією регіонів, соціалістами й комуністами, підтримавши той закон, який оглядачі називають спробою уряду Януковича ще більше узурпувати владу. Їхні старання знайшли гідну відплату з боку «антикризової» коаліції: вона теж зневажила політичні полюси і підтримала нібито ворожу фракцію БЮТ в інших питаннях. «Сині» проголосували за закон про опозицію, хоча наприкінці минулого року самі ж його активно критикували й «валили» (цей акт дозволяє БЮТ фактично узурпувати всю опозиційну нішу в парламенті). Крім того, коаліція підтримала введення імперативного мандата в місцевих радах, що також буде вигідним Блоку Тимошенко, — тепер БЮТ зможе відкликати депутатів-зрадників, тобто, скажімо, може змінитися на користь БЮТ баланс сил у Київраді.

З порушенням моралі й процедури

      Останнє парламентське засідання цієї сесії почалося з того, що депутати з «Нашої України» заблокували трибуну. Фракція наполягала на тому, щоб розгляд закону про Кабінет Міністрів, ветований Президентом, розглядався за повною процедурою. «Внесені пропозиції Президента, їх 42, складні, — пояснив голова фракції «НУ» В'ячеслав Кириленко. — Ми переконані, що якщо вже комусь хочеться розглянути ці пропозиції вже сьогодні, то їх треба ставити в порядок денний першими і розглядати по повній процедурі, заслухавши представника Президента, його аргументацію і голосуючи по кожній з пропозицій Президента». Юрій Ключковський додавав, що в таких випадках порівняльні таблиці мають бути роздані парламентаріям не пізніше, як за три дні до голосування, а вчора нардепи отримали ці папери ще «теплими». Своє блокування «нашоукраїнці» також пояснили змовою між БЮТ і коаліцією. «Депутатів тримають за ідіотів?» — запитували «нашоукраїнці».

      Попри блокування, парламент таки подолав вето Президента на закон про Кабмін. «За» — 366. Не голосувала тільки «Наша Україна». Забігаючи наперед, зазначимо, що з подібною підтримкою учора ухвалювали всі «бартерні» закони.

      Після голосування В'ячеслав Кириленко висловив з трибуни жаль, «що сьогодні «антикризова» коаліція поповнилася Блоком Юлії Тимошенко». Керівник фракції заявив, що «Наша Україна» залишає засідання парламенту. Відтак БЮТ і коаліція залишилися наодинці й продовжили голосування за «обмінним курсом».

Чого варті виправдання БЮТ

      У коментарі «УМ» БЮТівець Володимир Полохало зазначив, що його фракція вирішила підтримати закон про Кабмін через жорстку боротьбу між урядом і секретаріатом Президента. «Стосунки звелися до боротьби за посади, за перетягування канату в регіонах, бізнес-інтереси різних кланів, — пояснив Полохало. — Ці тенденції хаосу стають небезпечними і роблять Україну вразливою як державу». Іншим мотивом, через який БЮТ вирішив проголосувати за закон про Кабмін, за словами Полохала, є те, що «фракція «Наша Україна» не бажає брати участь у справді демократичній опозиції». «Це результат перебування в невизначеності та політичному болоті, — каже Володимир Полохало. — Закулісні переговори між Ющенком і Януковичем, з одного боку, призвели до падіння підтримки Президента і «Нашої України», а з іншого боку — послабили можливість опонувати уряду Януковича і створити серйозну опозицію цьому курсові. На жаль, голосів «НУ» не вистачило, щоб закон про парламентську опозицію був проголосований (наприкінці минулого року «НУ» лише частиною свого складу підтримала цей закон, бо він фактично був виписаний «під Юлю». — Авт.)».

      Подібну мотивацію навела на брифінгу і Юлія Тимошенко. «А може, ми закон про опозицію приймали для них («Регіонів»), а закон про Кабінет Міністрів — для нас», — чи то пожартувала, чи серйозно заявила лідерка БЮТ журналістам.

      Тимошенко також взялася спростовувати існування домовленостей з Партією регіонів. А заодно — взялася метати каменюччя в город «Нашої України» і Президента. У своєму демагогічному стилі лідерка БЮТ звинуватила «Нашу Україну» в тому, що вона «не блокувала трибуну, коли треба було боротися за прожитковий мінімум для людей, за вигнання «Росукренерго» тощо. «Ми не підписували ні універсалів, ні меморандумів з Януковичем, ми не створювали з ним спільного уряду, ми не направляли своїх міністрів в уряд і робити цього ніколи не будемо», — виправдовувалась Юлія Тимошенко. Хоча результат, як кажуть, на табло. Парламентському.

      «Наша Україна» оцінює вчинки БЮТ зовсім по-іншому. Після виходу iз зали «Народний союз «Наша Україна» видав заяву, в якій закликав Тимошенко «сказати правду народу України і заявити про своє входження до так званої «антикризової» коаліції». «Після дій БЮТ, які своїм голосуванням підтримали антиконституційний переворот, у парламенті залишилася єдина сила, яка буде відстоювати ідеали Майдану, — це «Наша Україна», — йдеться в заяві НСНУ.

      Власне, прийняття законів і відповідні домовленості передусім були спробою Тимошенко обійти «Нашу Україну» та Ющенка. Юля, не маючи змоги побороти «донецьких», взялася суперничати з Віктором Андрійовичем. Як видно, ані коаліція, ані БЮТ для прийняття «своїх» законів не захотіли йти на домовленості з «Нашою Україною» і розписали партію на двох. «Кинувши» Президента в його суперечці за владні повноваження з Прем'єром, Тимошенко фактично показала, що не бажає перегляду результатів політреформи. Зате тепер БЮТ матиме преференції перед «Нашою Україною» в опозиції. А «наші» залишилися в мінусах — їх знову обманули.

«Класик зради» не спростовує факту домовленостей

      На відміну від Тимошенко, Голова Верховної Ради Олександр Мороз підтвердив існування кулуарних домовленостей про «бартер». «Домовлятись у цьому відношенні було неважко, але для подолання вето потрібно було 300 голосів, і БЮТ поставив вимогу: ви голосуєте імперативний мандат, а ми — Закон про Кабінет Міністрів», — цитує слова спікера на вчорашній прес-конференції «Українська правда».

      ...Закон про опозицію був підтриманий 362 голосами. Щоправда, в першому читанні. Таку ж кількість голосів набрав закон про введення імперативного мандату у місцевих радах. З приводу останнього Юлія Тимошенко пригрозила: «Якщо деякі депутати не отямляться і не повернуться до виконання своїх зобов'язань[перед БЮТ], то вони будуть розставатися зі своїми мандатами». Щоправда, перед цим Тимошенко пообіцяла проводити з ними «профілактичні розмови».

Президент цього не підпише

      Реакція секретаріату Президента на те, що вчора сталося у Верховній Раді, — вкрай негативна. «Глава держави не підпише жодного з тих законопроектів, які були проголосовані у парламенті», — заявив на брифінгу перший заступник глави секретаріату Президента Арсеній Яценюк. За його словами, це стосується й закону про Кабмін. Глава держави збирається звернутися до Конституційного Суду (є претензії не тільки до процедури ухвалення закону, але й того, що в ньому написано). Відповідаючи на запитання журналістів, чи не розглядає Президент у контексті останніх подій можливість направлення до КС подання про відміну конституційної реформи, Яценюк, відповів: «Це було б доцільно».

 

ВІЙНА ВЕТО

      Про те, що Президент Віктор Ющенко офіційно ветував Закон «Про Кабінет Міністрів», стало відомо позавчора ввечері. Таке рішення по суті було наслідком переговорів Віктора Ющенка, Віктора Януковича й Олександра Мороза, які на зустрічі у вівторок нібито домовилися про розробку нового, спільного проекту Закону про Кабмін. Тоді Президент зауважив, що «антикризовики» погодилися провести роботу над своїми помилками у 2006 році й обіцяли зняти гостроту владного конфлікту.

      Позавчора Президент ветував ще низку законів — про ввезення та обіг коньячного спирту, виноматеріалів та збори на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства; про банки і банківську діяльність; про Національний банк України; про заходи з енергозбереження.

      Парламент учора подолав вето не лише на Закон про Кабмін, а й про банки та банківську діяльність. Згідно із законом, квота уряду в наглядовій раді Нацбанку посилюється до рівня Президента і Верховної Ради.

 

КОМЕНТАРІ З ПРИВОДУ

Микола Кульчинський,

народний депутат із «Нашої України»:

      — Я вважаю, що сьогоднішнє голосування за закон про Кабінет Міністрів — це антиконституційний переворот, у якому взяли участь Олександр Мороз, «антикризова» коаліція і до яких, на жаль, долучилася й фракція БЮТ. Це дуже прикро і сумно, бо я не раз казав і повторюся знову: «Наша Україна» приречена координувати свою діяльність і співпрацювати з Блоком Тимошенком. Так, можливо, і ми зробили якісь помилки, однак це не дає права БЮТ робити ще більші. Сьогодні вони фактично віддали владу одній особі (Прем'єр-міністрові. — Ред.), що означає по суті повернення до старої системи, до традицій «кучмізму», а в кінцевому результаті — здачу української держави. Тому попри всі претензії до «Нашої України», хай, можливо, в чомусь і слушні, БЮТ просто не мав права голосувати за цей закон.

      Однак мости між «НУ» та Блоком Тимошенко це не спалює. Якщо у Юлії Володимирівни немає ніяких інших планів, окрім як демократичний, європейський шлях розвитку України, розбудова нашої держави і робота на її благо — ми співпрацюватимемо (принаймні намагатимемося) й далі. Якщо ж Тимошенко має якусь іншу мету, яка піде не на користь Україні, то можу сказати тільки одне: Бог їй суддя.

Олександр Турчинов,

заступник голови БЮТ:

      — Сьогодні є повна відповідальність Кабінету міністрів, і йому нема чим пояснювати свою бездіяльність і свої проколи. Всі важелі відповідно до Конституції Кабінет Міністрів сьогодні отримав, тепер він повинен продемонструвати результативну роботу. Хоча я не сумніваюся, що результативної роботи не буде.

Віктор Янукович,

Прем'єр-міністр:

      — Уряд не брав участі у переговорах щодо подолання вето. Депутати самі домовилися, що будуть голосувати вето Президента, тому що уряд не може в таких умовах якісно працювати. На наш погляд, це здорова реакція парламенту на ситуацію, яка складається в країні(...) Уряд не має наміру використовувати повноваження, надані новим законом, на особисті питання. Ми будемо використовувати для вирішення багатьох проблемних питань, які існують в нашій країні.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>