«Мамо, я на майдані прапора держу,» —

06.04.2007
«Мамо, я на майдані прапора держу,» —

Щоб набрати більшу масовку для київських мітингів, дяді з Партії регіонів скоро підуть по дитсадках? (Фото Дарини ГОРОВОЇ.)

      Від почутого матері з переляку бралися за серце, а розлючені батьки кидалися розбиратися, як це так вийшло, що їхні діти замість того, щоб сидіти за партами і гризти граніт науки, чомусь опинилися в Києві і стоять на майдані з прапорами Партії регіонів. Протизаконна мобілізація сталася позавчора в Чигирині та селі Галаганівці цього ж району Черкаської області.

      Як повідомив «УМ» голова Чигиринської районної адміністрації Петро Литвин, школярів вивели «втихаря» керівники місцевих «регіоналів» —депутат міської ради, голова батьківського комітету Чигиринської школи №3 Галина Кузьменко та депутат райради Володимир Грабовий.

      За даними преси, сорок чигиринських дітлахів поїхали до Києва «на екскурсію» за гонорар у 40 грн. кожному. Тому й не дивно, що телекамери на майдані вихоплюють із натовпу масу облич 14-15-річного віку.

      «Коли директор школи № 3 Раїса Захарченко помітила, що на уроках немає дітей, вона тут же кинулася по батьках з'ясовувати причину. А батьки були впевнені, що діти... в школі. Насправді учнів зібрали і вивезли автобусом ледь не вночі, причому без будь-якого супроводу. Відверто кажучи, я обурений такою ситуацією», — каже Петро Литвин. Районний голова наголошує, що Чигиринська РДА застерігала всі політичні сили району від подібних кроків, але, на жаль, представники Партії регіонів, «наче злодії, викрали дітей, і батьки дуже стурбовані цим».

      Керівник Чигиринської райдержадміністрації обіцяє в межах чинного законодавства вжити всіх заходів, аби ніякій політичній силі не захотілося повторити подібне. На його думку, в ситуацію має втрутитися районна прокуратура і також сказати своє слово, аби наступного разу нікому не спало на думку «запудрити дітям мізки екскурсіями та вивезти їх невідомо куди і для чого». «Хіба це нормально, що мати рано встає, а дитини вдома немає. А потім школяр телефонує з Києва: «Мамо, я на Майдані прапора держу». То як це дітей треба було задурити, щоб вони рідним батькам не сказали, куди їдуть?» — обурюється пан Литвин.

       До речі, по Чигирину й зараз бігають представники Партії регіонів, кланяються вже не дітям, а дорослим землякам у всіх організаціях та обіцяють по 100 грн. добових, «тільки, люди добрі, поїдьте до Києва та постійте день на Майдані за Януковича й Мороза».

 

КОМЕНТАР З ПРИВОДУ

      Коментуючи ситуацію з учнями Чигирина, міністр освіти Станіслав Ніколаєнко вчора сказав в інтерв'ю кореспонденту «УМ», що, на його думку, це «провокація». «Ну хто б віз учнів за 300 кілометрів до Києва на якісь мітинги? Зрозуміло, що це робили не з відома Міністерства освіти. Ніхто з Міносвіти не давав санкцій на це», — сказав міністр-соціаліст. Він запевнив, що сам дізнався про цю новину з телевізора і «ледь не впав зі стільця».

      Крім того, Ніколаєнко підкреслив, що Закон про освіту забороняє втручатися у навчальний процес різним політичним партіям, а брати участь у мітингах можуть лише повнолітні студенти, і то після навчання, а не під час лекцій.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>