Не ховатись у парламентi вiд законiв

22.06.2007
Не ховатись у парламентi вiд законiв

(РЕЙТЕР.)

Рівняння на рядового

      У телевiзiйному зверненнi в середу Віктор Ющенко був «поблажливішим», ніж у попередні рази, — нікого не розпускав, зате закликав скасувати необмежену депутатську недоторканність.

      Віктор Ющенко повідомив, що офіційно звернувся до парламентських політичних сил із закликом взяти на себе відповідне зобов'язання. «Це — найважливіший засіб для оздоровлення Верховної Ради України», — вважає Президент. Віктор Ющенко підкреслив, що «кожен повинен бути рівний перед законом», бо «це вимагають люди».

      Глава держави висловив сподівання, що його ініціативу підтримають «усі відповідальні політичні партії і кожен кандидат у народні депутати». А нехай тільки спробують не підтримати — виборець одразу запідозрить, який політик шукає у парламенті сховку від правосуддя. «Публічне зобов'язання скасувати необмежену депутатську недоторканність є моментом істини, — підкреслив Віктор Ющенко. — Виборець зможе переконатися у щирості намірів політиків. Час для дискусій минув. В Україні будуть справжні зміни. Від розмов переходимо до конкретних справ».

Для «лівих» — праве діло

      Учора, як і очікувалося, в політикумі почалися дискусії з приводу звернення глави держави. Щоправда, «ліві» політичні сили — Ком- та Соцпартія — сперечалися не так із ініціативою Віктора Ющенка, скільки з тим, хто її першим запропонував.

      Олександр Мороз заявив, що він є одним із авторів проекту змін до Конституції, де статус недоторканності депутата зведений лише до виняткових обставин, зв'язаних з арештом. Сан Санич вважає, що заклик Віктора Ющенка —  це «пропагандистська гра» в розрізі поведінки «сильного Президента». Лідер Соцпартії також підозрює, що Президент готує грунт для того, щоб винести на референдум текст Конституції і затвердити її з широкими президентськими повноваженнями.

      Петро Симоненко теж нагадує, що скасування недоторканності — одне з ключових програмних положень комуністів. Він закликав негайно прийняти зміни до Конституції (саме так: для скасування недоторканності треба міняти Основний закон), «які б не дозволяли ховатися за почесним званням народного обранця кримінальним злочинцям та політичним корупціонерам з числа «любих друзів» і «помаранчевих соратників», у першу чергу».

      Якщо ж відсіяти риторику (котра, до речі, все більше скидається на виборчу), то на виході отримаємо те, що і КПУ, і СПУ підтримають ініціативу Ющенка. «Наша Україна» і БЮТ теж будуть «за». А що каже Партія регіонів? До речі, вже з'явилася інформація, що в її списку ховатимуться одіозні особи, яким загрожують тюремні ув'язнення, — наприклад, екс-«губернатор» Закарпаття Іван Різак.

      ПР наразі не заявила своєї позиції. Але в своєму телезверненні Віктор Ющенко висловив подив, «що Прем'єр-міністр Віктор Янукович вважає це (заяву про скасування недоторканності. — Авт.) популізмом». Президент закликав не політизувати це питання і висловив сподівання, що «регіонали» теж підтримують його пропозицію.

Випад проти парламенту

      Політолог Олесь Доній вважає, що своєю ініціативою Віктор Ющенко намагається змiцнити позиції в боротьбі з парламентом. «Скасування недоторканності — це дуже популярна думка в суспільстві, — зазначає «УМ» пан Доній. — Суспільство вважає, що саме завдяки депутатській недоторканності парламент начинений кримінальними елементами, які ховаються від судових рішень». Олесь Доній, керівник Центру досліджень політичних цінностей, каже, що «в такий спосіб Президент протиставляє себе популярною позицією проти непопулярного парламенту, який такі рішення не впровадить зараз, і нема гарантії, що впровадить після виборів».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>