Два генії, дві долі, дві душі

22.06.2007
Два генії, дві долі, дві душі

      Культура ХХ століття, попри її драматичну долю, має у своїй «біографії» події та факти, які не повинні відійти в небуття. Найкращим свідченням цього є книга, присвячена творчій співпраці українського співака Бориса Гмирі та російського композитора Дмитра Шостаковича.

      Із нагоди виходу мистецького видання «Гмиря і Шостакович» 19 червня відбулася прес-конференція, на якій членами Головного управління культури та мистецтв і Фонду Бориса Гмирі було офіційно презентовано книгу. П'ятитисячним накладом видання з'явилося ще у березні цього року за сприяння Міністерства культури та мистецтв України та Міжнародного фонду «Відродження».

      Над створенням книги автори Ганна Принц, Маріанна Копиця та Наталія Цимбаліста працювали понад п'ять років. У своїй роботі проаналізували творчий процес та результат співпраці співака й композитора над циклом «П'ятиденка». Спробували розкрити справжню причину відмови Гмирі співати партію баса «Бабин Яр» у Тринадцятій симфонії Шостаковича і таким чином спростувати всі попередні версії. Дослідження авторів грунтується на багатому архівному матеріалі й подається як біографічно-мемуарне, історико-музичне та джерелознавче видання, розраховане на вокалістів-професіоналів, викладачів та студентів консерваторій, учнів музичних училищ та всіх шанувальників творчості співака й композитора.

      На сторінках книги «Гмиря і Шостакович» уперше в повному обсязі подані 16 листів та 5 телеграм Шостаковича до Гмирі, два листи-чернетки та дві телеграми співака до композитора. Поряд із текстовим матеріалом присутній рукопис нот циклу «П'ять днів» (музика Д. Шостаковича на слова Є. Долматовського) з нотатками та помітками Гмирі, з якими, свого часу, погодився композитор.

      «Ми мріємо, що ця книга стане відображенням долі України. Не Вєрка Сердючка, не футбол, а саме така історія буде обличчям нашої держави. До того ж ми повинні пишатися тим, що поряд із Гмирею можна поставити таку визначну постать, як Шостакович», — заявила на прес-конференції Ганна Принц.

      Доречним додатком до книги став компакт-диск прем'єрного концерту Бориса Гмирі, що відбувся 16 травня 1956 р. в Колонній залі ім. М. Лисенка Київської філармонії і на якому був присутній Дмитро Шостакович.

      На завершення презентації віце-президент Фонду Бориса Гмирі та співавторка книги Наталія Цимбаліста додала, що найближчим часом планується відкриття пам'ятника нашому видатному співвітчизнику. Монумент знаходитиметься на території Національної філармонії. Клаптик землі для цього вже відведено.

Ірина ЧИМИРИС.