Олег Скрипка як новий купальський феномен

22.06.2007

      Яке Різдво без коляди, який Великдень без гаївок, яке Купала без Країни Марень, Снів і Мрій! Уже стало традицією святкувати Купала разом з Олегом Скрипкою на Співочому полі у Києві. ІV міжнародний етнофестиваль «Країна мрій» уже може говорити про свої традиції, про заведені порядки, набір обов'язкових програм — ковалі, вишивальниці, лялькарі, кобзарі. За традицією, все розпочнеться з великої купальської ходи з Андріївського узвозу на Співоче поле. Відвідувачі зможуть ознайомитися з етнікою Польщі, Угорщини, Білорусі, Литви, Фінляндії, Франції, Великобританії та Македонії.

      Фестиваль презентуватиме чотири молоді українські колективи — «ДримбаДаДзига», «Сонцекльош», «Бандурбенд» і «Чоботи з Бугая». Фішкою «Країни мрій» буде світова зірка Khaled з Алжиру. Стиль, у якому він працює, називається rai — це поєднання наспівів Близького Сходу з елементами репу, хіп-хопу, французького шансону, африканського етно- та європейського клубного біту. А хіти Aicha та Didi йому не потрібно співати. Замість нього це зазвичай робить публіка. Сюрпризом також будуть три неперевершені співачки-фінки з гурту Varttina, які виконують свої ліричні композиції у традиційному карельському та фінно-угорському стилі з сучасним аранжуванням та Етно-тріо «Троїца» (Білорусь). Бiлоруськi «чаклуни етніки» мають прихильників у всьому світі, крім батьківщини. «Бацька» заборонив їм виступати і пропагувати білорусам їхню народну пiсню. Організатор фестивалю Олег Скрипка каже, що подібна доля може чекати і на Україну. Бо такого в Європі не чувано, щоб, як тільки бамкне 22.00, артистові під час виконання його хітів «залізна рука» влади вирубувала електроенергію. Навіть Попелюшка мала час до півночі.

      — Наша публіка відрізняється від відвідувачів інших фестивалів хоча б тому, що вона на 95 відсотків менше вживає алкогольних напоїв. Це родинне свято, яке плекає гарний смак. Етнічний одяг не може бути попсовим. Продумана кольорова гама, малюнки та візерунки пройшли через цілі покоління. Вони не можуть бути масовими, зрештою, як і якісна музика. Етніка робить людей кращими, — так Скрипка заохочує одягнути вишиванку і прийти на «Країну мрій» 6 липня. А там закохаєшся в атмосферу свята, що вже 7-го з самого ранку прибіжиш.