Брудно? Значить, ми їдемо до вас!

22.06.2007
Брудно? Значить, ми їдемо до вас!

Голова Європейської екологiчної комiсiї в Українi Ярослав Мiсяць.

      28 червня в Україні стартує перший автопробіг, покликаний привернути увагу влади та суспільства до проблем забруднення довкілля. Організаторами заходу виступила низка як громадських організацій, так і державних, зокрема Державна екологічна інспекція в Київській області, комісія з питань екології та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи при Київській облраді, Державне управління охорони навколишнього природного середовища та Громадська організація «Оберіг».

      Головним ініціатором автопробігу є Європейська екологічна комісія в Українi — організація порівняно молода, проте, зважаючи, що за досить короткий період існування встигла заручитися підтримкою навіть Європарламенту, доволі перспективна. Саме її голова Ярослав Місяць і виступив з пропозицією привернути увагу вітчизняних і зарубіжних організацій до вирішення екологічних проблем одного з найпроблемніших регіонів — столичного.

      — Ярославе Анатолійовичу, сьогодні турбота про навколишнє середовище, здається, мало кого цікавить, оскільки справа є неприбутковою і, видається, безперспективною. Навіщо ви затрачаєте час і порушуєте цю проблему ще й на міждержавному рівні?

      — Я не думаю, що справа безперспективна. Україна, яка вважає себе частиною європейської демократичної спільноти і прагне вступу до Євросоюзу, є цікавим об'єктом для Європи. Відколи сталася аварія на Чорнобильській атомній станції, тамтешні політики та бізнесмени весь час переймаються проблемами екології на нашій землі, адже чиста Україна — це певною мірою і гарантія безпеки екології Європи.

      Для цього потрібен глобальніший підхід — донести до кожного його обов'язок перед природою, адже це те місце, де живемо ми і виростатимуть наші діти та правнуки. Словом, очоливши Європейську екологічну комісію в Українi, ми почали напрацьовувати зв'язки з небайдужими до цієї проблеми людьми, які не лише висловили готовність оглянути проблемні міста та села, а й пообіцяли сприяти як фінансово, так і на рівні діалогу з владою.

      Деякі з них уже розібралися у проблемах того чи іншого населеного пункту і хочуть щось робити з цим. Приміром, є велика проблема зі сміттям у селі Дібровка Васильківського району. Тамтешня сільська рада роками займалася лише тим, що роздавала земельні наділи, а сміття, якого вже назбиралося стільки, що це набуло небезпечних тенденцій для екології села, не спромоглася вивезти. Люди оббили пороги всіх інстанцій, однак результат — нульовий. Нам вдалося порозумітися з сільським головою і маємо намір виправити ситуацію. Чи, скажімо, у містах Ірпінь та Буча ніхто й не думає почистити заплаву річки Ірпінь. Будемо щось вирішувати і тут.

      — Як може автопробіг посприяти збереженню природи і що він має на меті?

      — Автопробіг розпочнеться вранці від Міністерства охорони навколишнього середовища і триватиме весь день. За цей час ми плануємо об'їхати мiста та села Київської області, зокрема, такi як Ірпінь, Буча, Києво-Святошинський, Бородянський, Макарівський, Васильківський та iншi райони. Основне завдання — залучення якомога ширшого кола громадськості Київщини до охорони довкілля, об'єднання зусиль усіх небайдужих і донесення до кожного, особливо молоді та юного покоління, що така проблема є і її вирішення залежить від нас.

      Стійкістю, мобільністю і оперативністю прагнутимемо показати суспільству, що стара система вже не в змозі вивести людство з глибокої екологічної кризи, тому ми пропонуємо абсолютно іншу, нову тенденцію подолання цих проблем. Подивіться, які сьогодні брудні річки, на вулицях сміття і нікого це не турбує. Ми, ризикуючи власним здоров'ям, купаємося в них, але навіть не подумаємо, бачачи, як хтось викидає у водойму сміття, підійти і сказати: що ти робиш? Це світ, у якому ти живеш, а твої необдумані вчинки стають наслідком того, що населення України не має приросту, бо смертність переважає над народжуваністю.

      Іншою головною метою буде створення мережі ресурсних центрів, які функціонуватимуть при районних адміністраціях, сільських радах тощо. Головним завданням діяльності цих центрів буде просвітницька робота.

      — Тобто учасники автопробігу намагатимуться заручитися підтримкою і місцевої влади?

      — Звісно, ми зустрічатимемося з керівниками адміністрацій, районних та сільських рад. Маємо на меті підписати з ними домовленість, за якою в кожному місті будуть створені патрульні групи, які по завершенні автопробігу продовжуватимуть функціонувати і відслідковувати дотримання кожним громадянином чистоти та порядку. Юридично оформити відповідні документи і підтримувати нас уже зголосилося Головне управління юстиції у Київській області.

      Проте, окрім зустрічей з чиновниками на місцях, найперше хочемо поспілкуватися з місцевим населенням, провести роз'яснювальну роботу та вислухати їхні думки і побажання. Це відбуватиметься як через інтерактивне опитування, так і за допомогою соцопитування. Під час автопробігу Державна екологічна станція братиме у кожному місті заміри водойм, грунтів, поставить ще низку експериментів. У населених пунктах, де виявляться відхилення від допустимих норм, будуть створені робочі групи, які займуться вивченням першочергових завдань з подолання тієї чи іншої проблеми. А по завершенні автопробігу почне працювати «гаряча лінія» «Чиста екологія заради життя». Сюди зможуть зателефонувати мешканці тих населених пунктів, які ми, на жаль, не встигнемо відвідати...

Михайло ЦВЯХ.

 

КОМЕНТАР

      Перший заступник голови управління екології у Київській області Микола Гладкий: «Ні для кого не є таємницею, що екологічна ситуація в нашій державі сьогодні є незадовільною. Є, звісно, недоліки в роботі відповідних державних служб, але без громадської підтримки ситуацію не покращити. З цієї точки зору не можна не відзначити всю важливість такої акції. Початок автопробігу свідчить, що не всім байдужа доля України, і вже завтра Європейська екологічна комісія може нанести візит і у ваше місто, допомігши виправити ситуацію».