Катерині не вдалося потіснити «потьомкінців»

22.06.2007
Катерині не вдалося потіснити «потьомкінців»

(Михайла АКСАНЮКА.)

       «Не бути пам'ятнику Катерині II в Одесі! — під таким гаслом провели в четвер розширену раду отамани козацьких організацій та лідери місцевих організацій ПРП, НРУ «Собор», КУНу, УНП, «Народної самооборони». Завдяки злагодженим діям місцевого козацтва вдалося зупинити спроби будівельної фірми, близької до депутата міськради Руслана Тарпана, звести двометрову металеву огорожу і почати демонтаж пам'ятника повсталим проти російського самодержавства морякам-«потьомкінцям» у центрі міста. Саме на місці цього пам'ятника, встановленого 42 роки тому і вже давно визнаного об'єктом національної спадщини, русофіли Одеси планують встановити Катерину ІІ.

      Бригадир монтажників не зумів пояснити, хто і на підставі яких документів дав розпорядження «зачищати» площу від пам'ятника «потьомкінцям». Як і не зміг відповісти, чи ухвалено відповідне рішення Кабінету Міністрів України, що дозволяє натомість зводити монумент російській імператриці? Виявилося, що роботу розпочато на підставі розпорядження одного з чиновників «про організацію робіт із благоустрою» на замовлення якогось «Р. С. Тарпана». Звісно ж, ні козаків, ні, тим більше, прибулих правоохоронців така «документація» не могла задовольнити — і будівельникам довелося спішно прибрати з площі свої вагончики й розібрати огорожу довкола «потьомкінців».

      Однак ні в кого з лідерів козацтва сумнівів нема — спроби демонтажу пам'ятника місцеві — депутати-українофоби, передусім члени фракцій «Народна опозиція» та Партії регіонів — спробують повторити. Недарма ж добивалися на це «височайшого» погодження голови Державної служби з питань національної культурної спадщини Мінкультури і Миколи Кучерука.

       «Спроби звести пам'ятник російській імператриці здатні зруйнувати міжнаціональну згоду в місті, — заявив голова міської організації партії «Реформи і порядок» Володимир Тартак, — образити національні почуття українців, які становлять три чверті населення Одеси, представників інших народів, раніше гноблених царизмом. Бо ж кому збираються звести пам'ятник? Лютому ворогові української нації, що дотла зруйнував українську державність, влаштував для євреїв межі осідлості, нещадно нищив кримських татарів і калмиків».

       На думку голови Асоціації козацьких товариств «Січ» Миколи Свінцицького, українським організаціям Одеси слід організувати почергову цілодобову вахту козаків біля пам'ятника військовим матросам-«потьомкінцям». «Якщо ж ініціатори демонтажу пам'ятника нас не почують, — запропонував співголова обласної координаційної ради «Народної самооборони» Андрій Іщенко, — ми повинні організувати масові пікетування мерії та інші акції громадянського протесту».

      Подив учасників ради козацтва Одещини викликала прихована аргументація на підтримку встановлення монумента Катерині II, висловлена начальником міськуправління охорони об'єктів культурної спадщини Володимиром Мещеряковим. Експерти ЮНЕСКО, за його твердженням, нібито саме через наявність «дисонуючих елементів» — тобто пам'ятника «потьомкінцям» — відмовляються включити архітектурний ансамбль Приморського бульвару до списку всесвітньої культурної спадщини ООН». Насправді ж експерти та фахівці стверджують: це не так. Стосовно ж Катерини ІІ, то, на думку директора музею Одеського морпорту Тетяни Глєб-Кошанської, місце для скульптури одесити давно визначили — це дворик історико-краєзнавчого музею. «Руйнування і перенесення пам'ятників — це злочини, за які треба притягати до відповідальності. Те, що робиться, є одним із варіантів відмивання грошей», — резюмує пані Тетяна.

      Один із промовців нагадав, що формальним замовником «зачистки» пам'ятника «потьомкінцям» є один з так званих «тихих» одеських мільйонерів Руслан Тарпан, причетний до заснування приватного підприємства «Ремерцентр» та інших бізнес-структур, діяльність яких уже протягом кількох років розслідують слідчі Одеської прокуратури. Саме той Тарпан, який під час минулої виборчої кампанії, побоюючись притягнення до кримінальної відповідальності за свої діяння в період мерства Боделана, просто на очах журналістів подав заяву про вступ до Партії регіонів. Причому не будь-кому, а прибулому до Одеси самому лідеру «регіоналів» Віктору Януковичу. Однак не вийшло — кандидатура обвішаного кримінальними справами депутата місцевих «регіоналів» не задовольнила, і Тарпан, врешті-решт, поповнив фракцію «вітренківців». Утім найсвіжіші факти засвідчують: теперішні можновладці готові до компромісів заради встановлення в Одесі пам'ятника російській імператриці Катерині II, за що, власне, торік «регіонали» й проголосували на сесії міськради. Принаймні неспростовним фактом є те, що порушені слідчими прокуратури кримінальні справи, фігурантом яких є пан Тарпан, кілька років продовжують припадати пилом в одеських і столичних кабінетах, а вдячний депутат-мультимільйонер почав реалізовувати одну з відверто антиукраїнських ініціатив.

      Прикро констатувати, що й урядові чиновники, які перебувають під партійним впливом «регіоналів», підтримали ініціативу демонтажу пам'ятника «потьомкінцям», міцно заплющивши очі на антиукраїнське спрямування будівельного проекту, що реалізується коштом пана Тарпана. Чим, приміром, при цьому керувався голова Держкультурспадщини пан Кучерук, який зараз перебуває у відпустці, невідомо. Тільки навряд чи мотивами про збереження української національної спадщини. Бо ж рівно 12 років тому його попередники — урядові чиновники — категорично відмовилися погоджувати зведення монумента Катерині II на місці відомого історичного пам'ятника, проти цього висловилися також практично всі облорганізації політпартій і більшість громадських організацій Одеси.

      У 1992 році подібні акти русифікаторської політики вилилися у прямі сутички між козаками та міліцейськими нарядами. Задля того, щоб запобігти повторенню подібних сценаріїв, учасники розширеної ради козацтва Одещини прийняли звернення до керівництва Одеси та області — припинити спроби насаджувати українському місту-мільйоннику символи російського самодержавства.