Традиції святкування Великодня: паски, крашанки, писанки, мальованки

20:15, 03.05.2024
Традиції святкування Великодня: паски, крашанки, писанки, мальованки

Молімося, аби українські діти мали змогу жити, творити, поширювати українську культуру у світі, де вже не буде війни. (Фото ПЦУ)

Ми, українці, маємо свої традиції святкування Великодня: паски, крашанки, писанки, мальованки… Усе це є частиною нашої української культури – тієї культури, яку ворог так ретельно нині намагається знищити, понівечити, сплюндрувати. Адже намагаючись позбавити нас нашої культури, історії, мови, він хоче позбавити нас нашої ідентичності, хоче підкорити й асимілювати.

 

Тому так важливо берегти наші традиції й передавати їх новим поколінням.

 

У стінах Київської православної богословської академії діти захисників України розфарбовували мальованки – традиційні великодні яйця, що, на відміну від писанок, прикрашаються не воском і писачком, а пензликом і фарбами.

 

 

Майстер-клас з виготовлення мальованок провели матері учнів недільної школи «Чадо Боже», яка діє при Михайлівському Золотоверхому монастирі.

 

В очікуванні прийдешнього величного свята Воскресіння Христового ці діти не просто розважалися – вони долучилися до української традиції. Звернув увагу, що кожна мальованка, створена ними, по суті, уособлювала Україну, її культуру. Практично всюди бачив синій і жовтий – кольори України, хрести – символ нашої Української Церкви.

 

 

Українська та церковна символіка сплелися воєдино на мальованках, створених дітьми захисників України. Вірю, що ці діти стануть – та і вже є – гідними спадкоємцями українських традицій, носіями нашої культури та християнських цінностей, і примножуватимуть їх на благо нашого народу.

 

Молімося, аби українські діти мали змогу жити, творити, поширювати українську культуру у світі, де вже не буде війни, а буде українська перемога і справедливий мир для нашої рідної України. А Господь неодмінно підтримає нас у нашій боротьбі, адже правда, світло, життя завжди перемагають.

 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ПЦУ освятила 5300 великодніх пасок для захисників