Обмежено придатний: скасування статусу не врятує ситуацію з мобілізацією

12:26, 13.04.2024
Обмежено придатний: скасування статусу не врятує ситуацію з мобілізацією

Зникнення категорії обмеженої придатності не допоможе поповнити ЗСУ. (facebook.com/GeneralStaff.ua)

Скасування статусу «обмежено придатний» до військової служби в Україні є неоднозначним рішенням, яке не тільки не врятує ситуацію з мобілізацією, але може додати нових проблем.

 

Як інформує Україна молода, про це пише у аналітичній статті «Дзеркало тижня» в суботу.

 

Так, корупціонерів перш за все цікавить статус «непридатний» із виключенням з військового обліку, що дає змогу виїхати за межі України.

 

Тому помилково вважати, що категорія обмеженої придатності створює значні корупційні ризики.

 

«Якраз тут їх чи не найменше. Того, хто воліє вдаватися до корупційних діянь, цікавить передусім статус «непридатний» із виключенням з військового обліку. Адже лише він дає змогу виїхати за межі України», - зазначає автор статті Петро Герасименко.

 

Водночас обмежено придатні не мають такого права, і їх можуть мобілізувати до армії. Серед обмежено придатних більшість осіб справді має реальні, а не вигадані проблеми зі здоров’ям.

 

Також чимало обмежено придатних є серед поранених військовослужбовців ЗСУ. І на це слід зважати, йдеться у публікації.

 

«Зникнення категорії обмеженої придатності не врятує ситуації з мобілізацією. І не допоможе поповнити ЗСУ значною кількістю осіб. Навіть якщо всі обмежено придатні стануть придатними. Адже серед призовників частка обмежено придатних до несення військової служби коливається в межах 20%», - констатує журналіст.

 

Немає жодних сумнівів у тому, що розклад хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби, потребує кардинального оновлення. Але намір поділити всіх військовозобов’язаних тільки на придатних і непридатних без якогось проміжного статусу суперечить світовій практиці. А також потенційно може навіть збільшити на фронті кількість військовослужбовців, які мають проблеми зі здоров’ям.

 

Нагадаємо, зараз придатність до військової служби визначають на підставі наказу Міністерства оборони №402 «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних силах України».

 

Цей нормативний акт витоками сягає радянських часів і застарів морально. Він не повною мірою відображає світові стандарти й новітні підходи до діагностики захворювань. А ще надає військово-лікарській комісії можливості для вкрай широкого трактування фізичного стану призовника чи військовослужбовця.

 

Як повідомляла "УМ", Командувач Сухопутних військ ЗСУ генерал-лейтенант Олександр Павлюк закликає  українців мобілізовуватись до армії та не вірити російським пропагандистам про «несправедливу мобілізацію» в Україні.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Закон про мобілізацію поганий і запізнілий