Четверта нирка: у Львові 39-річній жінці зробили унікальну операцію, фото

16:19, 02.05.2024
Четверта нирка: у Львові 39-річній жінці зробили унікальну операцію, фото

Коли Марині було 10, у неї відмовили нирки, тож вона потребувала трансплантації цього органу. (Фото: Фейсбук Перше медичне об'єднання Львова)

 

Четверту трансплантацію нирки тій самій людині здійснили  львівські трансплантологи. Жінка майже 30 років бореться із нирковою недостатністю.

 

Як інформує УМ, про це 2 травня повідомили у Першому медичному об’єднанні Львова у Фейсбуці.

 

Жінка  вперше отримала донорський орган в Україні, адже попередні три операції проводили за кордоном.

 

Пацієнткою стала 39-річна Марина Бесарабчик із міста Коростишів, що на Житомирщині. Боротьбу за своє здоров’я жінка веде з дитинства – у 10-річному віці в неї відмовили нирки. У цьому випадку врятувати дівчинку могла лише трансплантація органу.

 

Марина тричі їздила за кордон на операції, але перші дві пересаджені нирки не прижилися. Лише третя спроба виявилася успішною – донорський орган прослужив їй 20 років. Це – хороші показники, кажуть медики.

 

 

Однак три року тому нирка перестала функціонувати, тож жінка змушена була проходити гемодіаліз – процедура фільтрації крові поза тілом людини. Фактично діалізний апарат заміняє роботу нирок.

 

"Це не життя, а існування. Ти не можеш десь поїхати, а мусиш через день по три години лежати на діалізі, де тебе постійно колять великими голками.

 

Час йде, а здоровий орган усе не знаходять. Це з'їдає, бо здається, що організм не витримає і це може бути твій останній діаліз", – розповіла Марина Бесарабчик.

 

Аби отримати нирку, жінка стояла в листі очікування на трансплантацію.

 

У Всесвітній день нирки, який традиційно відзначають у другий четвер березня, про Марину вийшов сюжет у новинах. А вже наступного дня сталося диво – Єдина державна інформаційна система трансплантації (ЄДІСТ) обрала її як реципієнта на пересадку органа від посмертного донора.

 

 

Операція минула успішно, нирка запрацювала ще до того, як хірурги завершили її оперувати

 

За словами лікарів-трансплантологів, хірургічне втручання минуло успішно, а нирка почала працювати ще до його завершення – на операційному столі.

 

Через 12 діб пацієнтку виписали з лікарні. Вона тимчасово проживає у Львові, бо потребує спостереження медиків. Каже, що мріє якнайшвидше повернутися до свого рідного міста.

 

Додамо, що японські вчені вперше у світі змогли здійснити пересадку ниркової тканини між ембріонами щурів.

 

Як повідомляла УМ, У Черкасах 58-річному пацієнту пересадили серце, яке везли від донора 200 кілометрів.