Росія «посприяла»: нейтральні країни Європи просять НАТО посилити співпрацю

10:04, 08.05.2024
Росія «посприяла»: нейтральні країни Європи просять НАТО посилити співпрацю

Нейтральні країни Європи просять НАТО посилити співпрацю через агресивну політику росії.

Поглибити співпрацю (розширити участь у військових навчаннях та обміні розвідданими) запропонували НАТО - Австрія, Ірландія, Мальта та Швейцарія.

 

Як інформує УМ, про це пише Die Presse.

 

За його даними, в грудні 2023 року держави групи WEP4 (Western European Partners) - Австрія, Ірландія, Швейцарія та Мальта - надіслали НАТО листа, у якому заявили про бажання розширити співпрацю з Альянсом.

 

У листі йдеться, що ситуація з безпекою в Європі суттєво погіршилася і залишається нестабільною. Тож WEP4, які вже є "найближчими партнерами НАТО", хочуть посилити військову співпрацю з Альянсом, яка "набуває все більшого значення".

 

Дипломати пропонують запровадити додаткові спільні військові навчання та хотіли би отримати "привілейований доступ до документів і розвідданих Альянсу". Зокрема, Австрія, Ірландія, Мальта та Швейцарія мають намір наростити обмін розвідданими та налагодити взаємодію у сферах кібербезпеки, захисту об'єктів критичної інфраструктури та боротьби "з новими підривними технологіями".

 

У коментарі Die Presse Міністерство закордонних справ Австрії фактично підтвердило автентичність листа, зазначивши, що ініціатива WEP4 зумовлена геополітичними змінами.

 

Як повідомляла УМ, путін параноїдально боїться Заходу і тому мілітаризує рф.