Буковина з монархом

16.06.2007
Буковина з монархом

Малий Отто з батьком і матір'ю.

      Правління династії Габсбургів нашим краєм — велика і цікава сторінка історії. Саме тоді Чернівці з провінційного містечка перетворились у поважний торговельно-промисловий та фінансовий центр на сході імперії. Габсбурги були однією з найдовговічніших європейських монархічних династій, яка правила в Австрії 636 років — до 1918-го.

      Гість, якого сьогодні чекають у Чернівцях, Отто фон Габсбург, що народився в 1912 році в родині ерцгерцога Карла Австрійського та принцеси Зіти фон Бурбон. З 1916 року Отто був спадкоємцем престолу Австро-Угорщини, в тому числі Королівства Галичина і Великого Герцогства Буковина. Коли почалася Перша світова війна, батько Отто після смерті старого імператора зійшов на престол. Однак уже навесні 1919 року імператорська родина під тиском революційних подій була змушена емiгрувати. Повернутись до Австрії не дозволяв спеціальний «антигабсбургський закон»

      Отто був у родині найстаршим із десяти дітей (у нього самого нині семеро синів і дочок). Тож у 1930 році як повнолітній вступив у повні права голови імператорського дому. У 1935 році для монаршої родини нарешті було знято заборону на в'їзд в Австрію. Та повернутися на батьківщину заважав фашизм: імператорську родину та в першу чергу самого Отто Гітлер вважав своїм особистим ворогом, бо той симпатизував і допомагав слов'янам та євреям. Був навіть розроблений таємний план «Отто», згідно з яким голову  імператорської родини мали вбити під час загарбання австрійських територій. Отто фон Габсбург переховувався спочатку у Франції, потім в Америці. У вигнанні продовжував активну політичну діяльність, добивався захисту судетських та східних німців від переселень. Саме він домігся заборони авіаударів по Австрії аж до березня 1944 року. Після війни Отто фон Габсбург далi займався політичною діяльністю, а в 1979 році став членом Європейського парламенту.

      Сьогодні 94-річний нащадок Австрійської імперії прибуде в Чернівці на запрошення міського голови Миколи Федорука. Гість планує відвідати Чернівецький університет, зустрітися зі студентами. Тут йому буде присвоєно звання почесного доктора університету. Графік перебування ерцгерцога вкрай насичений: він також відвідає дитячу лікарню, яку колись назвали ім'ям його діда Франца-Йосифа, зустрінеться з керівництвом міста, з журналістами. Також гість дуже хоче побувати на богослужінні в чернівецьких храмах. Здійсниться і давня мрія Отто фон Габсбурга — він побуває в Коломиї, де колись служив його батько. Там досі зберігся будиночок, в якому жили його батьки. Наслідком тих романтичних стосунків у Коломиї і стало народження Отто.