Парламент Естонії засудив РПЦ за підтримку війни в Україні

18:47, 06.05.2024
Парламент Естонії засудив РПЦ за підтримку війни в Україні

Рійгікогу - парламент Естонії. (Фото з відкритих джерел)

Парламент Естонії ухвалив заяву, в якій засудив Московський патріархат за підтримку так званої спеціальної військової операції в Україні.

 

Також обранці закликали Естонську православну церкву Московського патріархату (ЕПЦ МП) розірвати зв'язки з РПЦ.

 

Як інформує Україна молода, ухвалу підтримали більшістю голосів на засіданні Рійгікогу в понеділок, передає Інтерфакс-Україна.

 

Зокрема, у заяві йдеться про необхідність визнання Московського патріархату "інститутом, що підтримує воєнну агресію російської федерації".

 

Також у ній наголошується, що "православні об'єднання і парафії також мають самостійно оцінити загрозу громадському порядку і своїм членам, яка походить від ворожої діяльності з надання впливу, і вжити необхідних кроків для припинення зв'язків з Московським патріархатом".

 

Депутати Рійгікогу вважають, що "в Естонській Республіці має бути збережено конституційне право на свободу віросповідання з урахуванням прав і свобод усіх людей, які тут проживають".

 

З пропозицією розірвати зв'язки Естонської православної церкви Московського патріархату (ЕПЦ МП) з Російською православною церквою виступає і міністерство внутрішніх справ. Тут закликають ЕПЦ МП приєднатися до Естонської Апостольської православної церкви Константинопольського патріархату.

 

Як повідомляла "УМ", нещодавно міністр внутрішніх справ Естонії Лаурі Ляенеметс пропонував парламенту визнати Московський патріархат терористичною організацією.