Тестування бойових систем: Україна приєдналася до багатонаціональної ініціативи CFBLNet

12:48, 14.05.2024
Тестування бойових систем: Україна приєдналася до багатонаціональної ініціативи CFBLNet

Співпраця НАТО та України дозволить обмінюватися експертизою.

Україна приєдналася як гостьовий партнер до багатонаціональної ініціативи – Combined Federated Battle Laboratories Network (Об’єднаної мережі бойових лабораторій), яку використовують розробники систем для тестувань, спільних навчань та верифікації розробок.

 

Як інформує УМ, про це 14 травня повідомили на сайті Міноборони.

 

Як зазначається, спонсором участі України в ініціативі стала Агенція НАТО зі зв'язку та інформації (NCIA), з якою Міноборони України підписало технічну угоду.

 

У Міноборони зазначають, що участь України в "мережі бойових лабораторій" розширить можливості країни щодо тестування бойових систем на взаємосумісність та готовність до застосування у багатонаціональних операціях. Це дозволить, зокрема, проводити такі тестування в мережах із грифом "таємно" після відповідної акредитації.

 

Зокрема, співпраця НАТО та України дозволить обмінюватися експертизою, зміцнювати співпрацю, проводити навчання та надавати можливості для покращення взаємосумісності.

 

Повідомляється, що окрім України, участь в ініціативі беруть 39 партнерів (32 країни НАТО, Австрія, Австралія, Нова Зеландія, Швейцарія, організація НАТО тощо).

 

"Наша співпраця з НАТО та іншими країнами-партнерами розширює кордони. Ми прагнемо до взаємосумісності з партнерами, а наші системи давно зарекомендували себе під час спільних навчань. Вдячні за запрошення України до ще однієї ініціативи. Готові продовжувати роботу та поглиблювати взаємодію", – зауважила заступниця міністра оборони України Катерина Черногоренко.

 

Варто зауважити, що наразі мережа CFBLNet налічує понад 400 точок у 26 країнах та НАТО. Вона функціонує у рамках партнерства між Комітетом з електроніки комунікацій (CCEB), НАТО та Сполученими Штатами Америки. Ядром CFBLNet для європейських країн, країн та організацій НАТО управляє Агенція НАТО зі зв’язку та інформації (NCIA).

 

Як повідомляла УМ, Міністерство оборони анонсує завершення зведення фортифікацій на п’яти напрямках.