Литвиненко Станіслава Лесіївна: 16-річна дівчина узяла «по батькові» матері

16:04, 18.08.2023
Литвиненко Станіслава Лесіївна: 16-річна дівчина узяла «по батькові» матері

Литвиненко Станіслав Лесіївна, дівчина, яка змінила «по батькові» на імʼя матері

У Києві дівчина, якій виповнилося 16 років, вирішила змінити своє ім'я та прізвище. Вона обрала  ім'я матері "по батькові" і тепер її звуть Литвиненко Станіслав Лесіївна.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє мати дівчини, засновниця проєкту "Всеосвіта" Леся Литвиненко у Фейсбуці. 

 

Дівчина змінила прізвище свого біологічного батька на прізвище чоловіка, який її виховав. Імʼя обрала те, яким  її хотіла назвати матір при народжені – Станіслава. 

 

«Наше виховання вплинуло на її вибір мати моє ім‘я "по батькові" демонструючи глибоку повагу саме до матері»,– розповідає Леся. 

 

Вона додала, що коли донька повідомила про свої наміри змінити по батькові, жінка була проти, однак доньку підтримав вітчим. 

 

У коментарі ЗМІ Станіслава Литвиненко розповіла, що про зміну своїх ініціалів замислилася 3 роки тому, коли перейшла до нової школи. Тоді вона була Анастасією Миколаївною. 

 

"Анастасією мене назвав біологічний батько. Мене мало чого з ним пов’язує. Крім цього, найбільша не любов до цього імені – його розповсюдженість", – мовить підлітка. 

 

Стасею дівчина почала називати себе за два роки до офіційної зміни.  Дочекавшись 16-річчя, коли можна самостійно змінювати ПІБ, дівчина почала збирати необхідні для процедури документи. Каже зміна ініціалів зайняла 4 місяці. 

 

“Я взяла прізвище батька, чоловіка, який мене виховав і я дуже хотіла, аби в імені було щось від матері, бо це дуже важлива людина в моєму житті. Тоді я вирішила, що хочу бути Лесіївною", – розповідає дівчина.  
 

Як повідомляла УМ, кількість зареєстрованих шлюбів скоротилася на 17% в Україні протягом першого півріччя 2023 року відповідно до показників аналогічного періоду минулого року. Натомість розлучень в країні побільшало на третину. Найчастіше розривають шлюб у Києві, а стабільне зменшення розлучень рік до року зафіксовано у Чернівецькій області.