Президент Чехії Петр Павел анонсував передачу Україні систем ППО «Куб»

19:20, 10.05.2023
Президент Чехії Петр Павел анонсував передачу Україні систем ППО «Куб»

Петр Павел зрозумів військові потреби ЗСУ під час нещодавнього візиту до України. (Фото Офісу президента)

Президент Чехії Петр Павел анонсує, що Прага передає Києву дві системи протиповітряної оборони «Куб», а також велику кількість ракет до них. Ще й обіцяє розглянути можливість передачі ЗСУ чеських бойових літаків L-159.

 

Як інформує Україна молода, про це пан Павел сказав під час інтерв’ю чеського радіо Radiožurnál у середу.

 

На його думку, Україні потрібні повітряні сили, аби підготуватися до вирішальної фази війни з росією. Він також назвав пріоритет - надання достатньої кількості бронетехніки та боєприпасів.

 

«Це те, чого Україні не вистачає, тому що вирішальна частина битви буде відбуватись на землі», – сказав президент Чехії.

 

При цьому, Петр Павел заявив, що його країні доцільно буде розглянути можливість передачі ЗСУ чеських бойових літаків L-159.

 

За його словами, західні країни поки утримуються від надання сучасних винищувачів Україні, оскільки підготовка українських військових на них займає багато часу, а також тому, що літаки містять секретні системи.

 

«Але я знаю, що переговори тривають, і давайте не будемо дивуватися, якщо Україна врешті-решт отримає кілька F-16, можливо, частину цього обладнання знімуть», – цитує чеського лідера видання Ceske noviny.

 

І додав, що "варто подумати" про можливість передати Україні літаки L-159 "з перспективою на переозброєння, адже навіть вони, як літаки безпосередньої авіаційної підтримки, могли б суттєво допомогти Україні у контрнаступі".

 

Він нагадав, що Україна вже отримала від Чехії близько 100 танків, стільки ж бронемашин і багато боєприпасів.

 

 

Радянська система протиповітряної оборони "Куб" використовується для ураження літаків або гелікоптерів. В арсеналі чеської армії її мають замінити ракетні комплекси SPYDER із Ізраїлю.

 

Aero L-159 ALCA – чеський навчально-тренувальний та навчально-бойовий літак (легкий багатоцільовий штурмовик). Створений на базі L-59 та є подальшим розвитком L-39 Albatros.

 

Як повідомляла «УМ», Україна наполягає на необхідності передачі ЗСУ винищувачів F-16.