Dárek pro Putina: чехи зібрали $2,3 млн на РСЗВ RM-70 для України

13:11, 15.05.2023
Dárek pro Putina: чехи зібрали $2,3 млн на РСЗВ RM-70 для України

Чехи зібрали кошти за 2,5 місяці на придбання РСЗВ RМ-70 та 365 ракет до неї (Фото з відкритих джерел)

Чеська ініціатива «Подарунок для Путіна» (Dárek pro Putina) зібрала для українських військових $2,3 млн, щоб купити РСЗВ RM-70 та 365 ракет до неї.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє прес-служба ініціативи  у Twitter.

 

«Маємо чудові новини. Нам вдалося зібрати 2 мільйони 300 тисяч доларів на придбання чеської реактивної системи залпового вогню РСЗВ RМ-70 та 365 ракет до неї», – йдеться у повідомленні.  

 

За два з половиною місяці до збору коштів долучилися 19 165 приватних осіб та компаній.

 

Очікують, що ракетну установку розгорнуть в Україні за кілька тижнів. 

Система залпового вогню, про яку йде мова, пройшла капітальний ремонт на заводі STV Group в Поличці. Вона названа на честь легендарного першого князя чехів Пржемисла Орача і за один залп "виорює" площу близько трьох гектарів.

РСЗВ прийняли на озброєння армії Чехословаччини в 1971 році, проте вона залишається ефективною. 

 

Як і російська версія РСЗВ БМ-21, вона має пускову установку на 40 ракет "Град" калібру 122-мм, але, на відміну від російської версії, несе додатковий боєзапас на 40 ракет для швидкого перезарядження на броньованому шасі Tatra 813, що скорочує час на підготовку до наступного пострілу до декількох хвилин. 

 

Ініціатива обрала ракетну установку від компанії STV Group, виходячи з запиту української армії. Умовою було те, щоб її можна було швидко отримати, і щоб вона була виготовлена в Чехії.

 

Раніше ініціатива, заснована чеським бізнесменом Далібором Дедеком, зібрала кошти на 15 мобільних систем протиповітряної оборони чеського виробництва Viktor, модернізований танк Т-72, різні типів безпілотників.

 

Як повідомляла УМ, Чехія вироблятиме для України системи протиповітряної оборони.