«Пори року»: Богдана Півненко з колегами зіграла українську версію відомого твору віртуоза П'яццолли

14:49, 20.09.2023
«Пори року»: Богдана Півненко з колегами зіграла українську версію відомого  твору  віртуоза П'яццолли

Скрипалька Богдана Півненко і піаністка Тетяна Павлічук-Тишкевич. (Фото надане організаторами)

У філармонійній залі у Києві Національний ансамбль солістів «Київська камерата» представив концерт музики аргентинського композитора і віртуоза гри на бандонеоні (різновиді гармоніки) - «Астор П'яццолла Forever».

 

Зібралися у Національній філармонії справжні поціновувачі  музики маестро, який творив між Буенос-Айресом та Нью-Йорком і якого вже за життя називали «Гранд Астор», а також  українських виконавців: солістів-скрипалів Богдани Півненко, Андрія Рахманіна , Кирила Бондара,  а також піаністів Дмитра Таванця і Тетяни  Павлічук-Тишкевич. Не повним майстерне гроно буде без називання Артема Замкова (віолончель) і  Назарія Стеця (контрабас). Диригував Олег  Маринченко.

 

Музиканти «Київської камерати» запропонували слухачам  прем'єру української версії одного із найвідоміших творів  П'яццолли «Пори року  в Буенос-Айресі»  - для скрипки, фортепіано та оркестру Андрія Рахманіна.  Цю варіацію нещодавно грали на гастролях у Німеччині, де вона спричинила справжній фурор.

 

За свідченням соліста ансамблю, віолончеліста й композитора Золтана Алмаші, за кордоном «люди верещали, вставали зі своїх крісел і довго аплодували». «Тепер я хочу зробити важливу заяву, – додає Золтан. – у нас з'явились «Пори року» – наші, українські! Прекрасні, майстерні, компактні, вишукані!..»

       

                                                                              «Київська камерата» і солісти.

 

У фіналі київського концерту 18 вересня прозвучала  «Присвята П’яццоллі» для скрипки, баяна і фортепіано з оркестром Володимира Зубицького - класика сучасної української музики, який від 1995 року живе й працює в Італії. У такий спосіб   маестро відзначив  у Києві своє 70-ліття. Традиційно постав у кількох іпостасях, триєдності: композитор-диригент-баяніст.

 

Концерт відбувся у межах традиційного КвінтоФесту  «Камерні акценти осені», який триває  п’ять днів, до 20 вересня.