Звернення до Кабміну та СБУ щодо антиукраїнської діяльності держсекретаря МКІП Юрія Лещука

16:16, 02.03.2024
Звернення до Кабміну та СБУ щодо антиукраїнської діяльності держсекретаря МКІП Юрія Лещука

Юрій Лещук приховав факти протиправної діяльності працівників МКІП. (facebook.com/y.v.leshchuk)

Громадські організації України звертаються до Кабінету міністрів України з вимогою звільнити із займаної посади державного секретаря Міністерства культури та інформаційної політики України  (далі – МКІП) Юрія Лещука, який під час російсько-української війни приховує злочини, вчинені працівниками МКІП,  проводить антиукраїнську діяльність та підтримує «п’яту колону» в Україні. 

           

Українському суспільству відомо, що  у Національний  музей Голодомору-геноциду, під час російської агресії, за вказівкою Ю. Лещука був прийнятий на посаду провідного редактора із зв’язків з громадськістю громадянин росії Сєргєй Окунєв, з документами на ім’я Леоніда Гришина.

 

У відповіді на запит держсекретар заперечив цей факт, проте така особа наявна в штатному розписі, отримувала  заробітну плату та була звільнена після виявлення цього факту журналістами, яким стало відомо, що Окунєв – Гришин  активно втручався в  просвітницьку діяльність Музею, нав’язував російські наративи та дискредитував  українських вчених.

 

Особливо цинічними виглядали його заяви  працівникам музею, що в Україну «придет новый царь». Така діяльність Окунєва – Гришина свідчить про його можливу причетність до російських спецслужб.

 

Кричущим фактом антиукраїнської діяльності Ю. Лещука є проведення 19 лютого 2024 р. у Музеї Голодомору наради, щодо створення О. Ткаченком антиукраїнського політичного проекту. Присутніми на так званій «нараді» були  О. Ткаченко, К. Чуєва, А. Дробович, Л. Гасиджак   та інші особи.

           

 

Крім того, Ю. Лещук приховав факти протиправної діяльності працівників МКІП, що підтверджується відповідними матеріалами.

 

Так, колишня заступниця міністра Катерина Чуєва особисто сфабрикувала документи, що стали підставою до незаконних звільнень працівників у сфері культури та надала дозвіл на знесення рідкісної архітектурної пам’ятки  у Подільському районі м. Києва. За фактом незаконного знесення пам’ятки зареєстровано кримінальне провадження.

 

За фактами підробки документів К. Чуєвою з метою незаконного  звільнення  генерального директора Національного музею Голодомору-геноциду, Шевченківський районний суд м. Києва виніс Ухвалу, якою зобов’язав Державне бюро розслідувань також відкрити кримінальне провадження.

 

Кримінальне провадження за підробку документів відкрите судом і щодо заступника начальника відділу супроводу судових справ департаменту правового забезпечення МКІП Д. Яцишена.

 

Громадські організації стурбовані тим, що займаючи особливо відповідальну посаду, Ю. Лещук  підтримує російські пропагандистські ЗМІ. Так, у листі від 24.01.2024 р. за  № 06/28/721-24 держсекретар зазначив, що в.о. генерального директора Л. Гасиджак особисто підписала, завірила печаткою музею та подала до суду пропагандистські матеріали з «рамблер», «вести.ru» та «взгляд.ru»,  –  виключно в рамках судового провадження.

 

Тобто Ю. Лещук прямо підтримав антиукраїнські матеріали з російських пропагандистських ЗМІ,  порушуючи Конституцію України та норми чинного законодавства України.

 

І це в той час коли кремль веде не лише агресивну війну, а й  інформаційну пропагандистську кампанію проти нашої держави, а Рада нацбезпеки та оборони України прийняла рішення, щодо введення санкцій проти російських пропагандистських ЗМІ.

 

Під час російсько-української війни головним завдання Міністерства культури та інформаційної політики  є боротьба з російською пропагандою  та знищенням російських міфів. Натомість цей діяч, відкрито та цинічно підтримує кремль. Таким чином, держсекретар МКІП Ю. Лещук грубо порушив вимоги ст. ст.17, 19 Конституції України, Закон України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімів»,  Положення про Міністерство культури України та свої службові обов’язки.

 

У зв’язку  з викладеним, керуючись ст. ст. 7, 20 Закону України «Про звернення громадян»,  громадські організації звертаються до Кабінету міністрів України з вимогою звільнити з посади державного секретаря МКІП Юрія Лещука, за антиукраїнську діяльність, підтримку «п’ятої колони» в України та приховування злочинів.

 

Також, звертаємося до  Служби безпеки України провести перевірку вказаних фактів антидержавної діяльності державного секретаря Міністерства культури та інформаційної політики  Юрія Лещука.

 

Рух за Україну в НАТО

Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка

Конгрес української інтелігенції

Міжнародна асоціація дослідників Голодомору-геноциду

Національна спілка письменників України

Громадська організація «Український дім»

Рух «Українська сила»

Спілка ветеранів України

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Добудова музею Голодомору-геноциду. Звернення до українців світу