На марші в Перемишлі скандували "Смерть українцям!" та вимагали повернути Львів (фото)

10:19, 12.12.2016
На марші в Перемишлі скандували "Смерть українцям!" та вимагали повернути Львів (фото)

У польському місті Перемишль, що на кордоні з Україною, під час щорічного “Маршу перемиських і львівських орлят” за участю багатьох польських патріотичних та націоналістичних організацій прозвучали антиукраїнські гасла.

Об’єднання українців у Польщі закликало польську владу протидіяти проявам ворожого ставлення до української меншини Польщі і громадян України, інформує власний кореспондент Укрінформу в "Республіці Польща".

“10 грудня у Перемишлі відбувся “Марш перемиських і львівських орлят”, під час якого, окрім інших гасел учасники скандували: “Cмерть українцям” і “Перемишль, Львів – завжди польські”. У Перемишлі не вперше під час публічних заходів спостерігаються антиукраїнські дії в рамках відзначення патріотичних урочистостей”, - йдеться у зверненні.

До ескалації такого типу дій призводить згода на публічне пропагування ненависті на національному грунті і заклики до насилля з боку організаторів, а також поблажливе ставлення до такого роду дій з боку державної і місцевої влади, переконані українці Польщі.

Патронами маршу були, зокрема, депутат Сейму Войцех Бакун, відділ Інституту національної пам’яті у Ряшеві, мер Перемишля Роберт Хома.

Організторами маршу були місцевий відділ організації Загальнопольська молодь, Національно-радикальний табір.

Найбільше обурення викликає участь в марші організації "Табір великої Польщі", оскільки вона взяла на себе відповідальність за знищення восьми українських місць пам’яті в 2015-2016 роках, а її члени не приховують проросійських симпатій і участі у військово-навчальних таборах в Росії.

При цьому влада України та Польщі ігнорує такі ганебні прояви ненависті.

“Мовчанка державної влади у справі цих ганебних подій шкодить польсько-українським відносинам і погіршує імідж Польщі як країни, яка шанує права національних меншин”, - наголошують українці Польщі.

Таким чином, під приводом вшанування польських героїв, відбувається нагнітання антиукраїнських настроїв, що не може не викликати сильного занепокоєння.

“Немає жодних зазіхань на "український" Перемишль чи щось в цьому роді. А все там відбувається в таких настроях, що нібито українці планують якусь атаку на Перемишль”, - наголосив Тима.

Він додав, що під час цих маршів формується патріотизм, спрямований проти українства і виникає питання ревізіонізму, оскільки з’являється контекст польського Львова.

“Учасники маршу публічно говорять про польський Львів, тому є питання до польських державних установ: чи вони дозволяють такого роду заклики?” - стверджує Петро Тима, голова Організації українців Польщі.

Після того, як скандал дійшов до Києва, відреагувало посольство України в Польщі.

“Ми засуджуємо будь-які дії і заклики, які ведуть до національної ворожнечі і звернемося до польських офіційних структур з проханням розслідувати цей інцидент і покарати винних”, - у коментарі власному кореспондентові Укрінформу заявив посол України в РПеспубліці Польщі Андрій Дещиця.

Він підкреслив, що українська сторона очікує на реакцію з цього приводу не тільки польських офіційних органів, але й громадських організацій, які повинні створювати сприятливий грунт для добросусідських відносин.

Дещицю насторожує факт вчинення інциденту в Перемишлі саме в момент, коли Київ і Варшава знову вийшли на нову позитивну динаміку двосторонніх відносин.

“Такі провокації у висловлюваннях однієї особи можуть знищити доробок офіційної і суспільної роботи України і Польщі”, - констатував український дипломат.

Марші перемиських і львівських орлят, тобто представників польської молоді, учасникі польсько-української війни 1918 року, відбуваються у Перемишлі щороку у грудні.