Комітет Ради відмовив ГПУ в позбавленні недоторканності Олеся Довгого

14:30, 04.07.2017
Комітет Ради відмовив ГПУ в позбавленні недоторканності Олеся Довгого

Регламентний комітет Ради захистив Довгого від Луценка.

Регламентний комітет Верховній Раді знайшов "істотні недоліки" та недостатню доказову базу в поданні Генпрокуратури на зняття недоторканості з народного депутата від групи "Воля народу" Олеся Довгого, якого підозрюють у дерибані землі на Жуковому острові в Києві, що завдало збитків на 82 млн грн.

 

Таке рішення члени комітету проголосували одностайно під час засідання у вівторок.

 

"Комітет вважає, що подання про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата містить істотні недоліки в частині обгрунтування зловживання народним депутатом Довгим владними повноваженнями на посаді секретаря Київської міської ради, а також в частині умислу щодо зловживання владними повноваженнями в інтересах третіх осіб», - зачитав висновок комітету в.о. його голови Павло Пинзеник.

 

За його словами, комітет передасть це рішення голові Верховної Ради Андрію Парубію, аби вже парламент визначав, чи дозволяти притягнення до відповідальності Олеся Довгого.

 

У свою чергу, депутат Довгий сказав, що задоволений рішенням регламентного комітету і нікуди не збираєтсья тікати.

 

 

"Комітет назвав біле білим і чітко сказав, що сторона обвинувачення не надала жодних доказів. З іншої сторони, я дякую колегам, які прийняли рішення направити подання у зал", - додав пан Довгий. І додав, що буде просити колег підтримати зняття недоторканності з нього. Мовляв, лише так він зможе довести свою правоту в суді.

 

Олесь Довгий також переконаний, що кримінальне провадження проти нього пов’язане з особистою неприязню Генпрокурора Юрія Луценка до колишнього мера Києва Леоніда Черновецького з яким у нього виникла бійка за часів президентства Ющенка на засіданні РНБО.

 

"І він хоче добратися до Черновецького – але не може, тому що той десь далеко. А я нікуди не ховаюсь, я тут", – додав Довгий.

 

Депутат також сказав, що голосував за призначення Луценка генпрокурором, сподіваючись, що після свого ув’язнення той "тримається від зведення рахунків і особистої помсти".

 

Тоді як Генпрокурор Луценко чекає, що Рада за тиждень зніме недоторканість з шести депутатів.

 

"Сподіваюся наступного четверга, 13 числа, ми розглянемо всі 6 подань. Наразі ми маємо пройти цю процедуру до наступного понеділка. І я дійсно задоволений, що врешті комітет оформив рішення, яке дає можливість в законному порядку винести питання на сесію Верховної Ради", - сказав Луценко.

 

Нагадаємо, минулого понеділка Регламентний комітет відмовився погоджувати подання прокуратури на притягнення до відповідальності депутата з фракції "Народного фронту" Євгена Дейдея.

 

21 червня Генпрокурор Юрій Луценко вніс до Верховної Ради подання про зняття недоторканості з п’яти народних депутатів - Андрія Лозового, Євгена Дейдея, Олеся Довгого, Борислава Розенблата та Максима Полякова.

 

29 червня він вніс аналогічне подання щодо народного депутата  від "Опозиційного блоку" Михайла Добкіна.

 

Подання стосовно перших п'яти народних обранців регламентний комітет вирішив розглянути на засіданнях 3-7 липня.