Суд над Януковичем: експерти не знайшли у листі до Путіна закликів до війни та захоплення території

14:05, 28.09.2017
Суд над Януковичем: експерти не знайшли у листі до Путіна закликів до війни та захоплення території

Суд над Віктором Януковичем (скріншот відео)

Під час судового засідання у справі про державну зраду Віктора Януковича було зачитано висновок експертів з лінгвістики, які встановили, що Віктор Янукович не робив публічних закликів до ведення війни проти України чи захоплення її території.

"Заклики до зміни кордонів України і її повалення конституційного ладу в інтерв'ю ЗМІ і публічних висловлюваннях Януковича і в листі (до президента Росії Володимира Путіна) від 1.03.2014 ... відсутні", - зачитав висновок суддя Оболонського районного суду Владислав Дев’ятко, повідомляє "Громадське".

Експертиза також не встановила у висловлюваннях екс-президента прямих закликів до агресивної війни.

Водночас експерти відзначили, що в контексті ситуації висловлювання Януковича і його лист до Путіна могли бути використані для проведення дій, що порушують суверенітет і недоторканність кордонів України.

"Україна молода" оприлюднювала текст листа до Путіна, який визнали доказом у справі про державну зраду Віктора Януковича.

Лист написано російською, на ньому стоїть дата - 1 березня 2014 року. При цьому в тексті документу свою посаду "президент" віктор Янукович пише із маленької літери, а стосовно Володимира Путіна - із великої.

У зверненні зазначено:

"Як законновибраний президент України заявляю:

Події на Майдані, незаконне захоплення влади у Києві, призвели до того, що Україна опинилася на порозі громадянської війни. В країні панує хаос і анархія, життя, безпека та права людей, особливо на південному сході та в Криму, - під загрозою. Під впливом західних країн відбувається відкритий терор та насилля, люди переслідуються за національною та мовною ознакою.

У зв’язку з цим, звертаюся до Президента Росії В.В. Путіна з проханням використати збройні сили Російської Федерації для відновлення законності, миру, правопорядку, стабільності і захисту населення України".