Ердоган не визнає незаконної анексії Криму Росією (фото)

19:55, 09.10.2017
Ердоган не визнає незаконної анексії Криму Росією (фото)

Президенти Туреччини і України - Ердоган і Порошенко. (Фото прес-служби Президента України)

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявляє, що Туреччина, як і раніше, підтримує суверенітет і територіальну цілісність України, не визнає анексію Криму Російською Федерацією.

 

Про це Ердоган сказав під час спільного брифінгу з Президентом України Петром Порошенко у Києві в понеділок.

 

"Ми не визнали і не визнаємо незаконну анексію Криму", - зазначив пан Ердоган.

 

Водночас Петро Порошенко заявив, що розраховує на те, що Туреччина увійде до міжнародної групи із деокупації Криму.

 

"Ми також розраховуємо на залучення Туреччини до міжнародної групи друзів деокупації Криму, ідею про формування якої я озвучив з трибуни ООН у Нью-Йорку", - сказав Президент України.

 

 

Окрім того, Порошенко зазначив, що Україна зацікавлена у збільшенні представництва Туреччини в моніторинговій місії ОБСЄ, що діє на сході України, і розраховує на підтримку Туреччиною розгортання миротворчої місії ООН на Донбасі.

 

 

За його словами, це питання було одним з обговорюваних в понеділок під час його переговорів з Ердоганом.

 

"Три години, які ми провели на зустрічі з паном президентом у форматі віч-на-віч, дають мені всі підстави для оптимізму в розвитку всіх сфер нашого двостороннього співробітництва і багатосторонньої координації", - сказав Порошенко.

 

Глава держави відзначив високу динаміку політичного діалогу між Україною і Туреччиною і розширення секторних контактів за останній рік, "зокрема у таких дражливих сферах, як оборона, національна безпека, правоохоронна діяльність". "Ми задоволені співпрацею в оборонній промисловості, авіабудуванні, космосі".

 

Порошенко також подякував турецьким партнерам за позицію щодо недопущення порушень прав людини в окупованому Криму і чітку позицію підтримки кримськотатарського народу.

 

За його словами, під час переговорів разом з президентом Ердоганом  вони зазначили "неприпустимість ситуації з порушенням прав людини у Криму, яка постійно погіршується через репресивні дії РФ".

 

"Обшуки та арешти, утиски і переслідування, залякування та витіснення усіх, хто не згоден з окупацією чи політикою загарбників стали, на жаль, буденністю в окупованому Криму", - наголосив Президент України.

 

Тоді як президент Ердоган сказав: «Ми дуже задоволені підтримкою, яку надає Україна кримським татарам, що довели вірність своїй країні. Ми продовжуватимемо пильно слідкувати за станом наших братів і підтримувати це питання на міжнародному порядку денному».
 

Зазначимо, що Президенти України Петро Порошенко і Туреччини Реджеп Таїп Ердоган провели переговори у форматі "тет-а-тет", витративши на них, замість протокольних 45 хвилин, - три години.