Порошенко пропонує скасувати депутатську недоторканність

11:04, 17.10.2017
Порошенко пропонує скасувати депутатську недоторканність

Президент Порошенко не пропонував скасувати недоторканність під час виступу в Раді місяць тому. (Фото прес-служби Президента України)

Президент Петро Порошенко пропонує внести зміни до Конституції України щодо часткового скасування недоторканності народних депутатів.

 

Відповідний президентський законопроект про внесення змін до статті 80 Конституції України (щодо недоторканності народних депутатів України) під № 7203 зареєстровано у Верховній Раді у вівторок, 17 жовтня.

 

У законопроекті пропонується викласти статтю 80 Конституції у наступній редакції: "Народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп".

 

У разі ухвалення пропозиції президента, цей закон набуде чинності з 1 січня 2020 року.

 

У свою чергу, голова Верховної Ради Андрій Парубій доручив профільному комітету невідкладно розглянути два законопроекти, які пропонують скасування недоторканості депутатів.

 

"Я зараз невідкладно даю доручення комітету з питань правосуддя розглянути ці законопроекти, які внесені до Верховної Ради про зняття недоторканості", - заявив пан Парубій під час погоджувальної ради у вівторок.

 

За його словами, йдеться про законопроект №6773, внесений 150 депутатами, та законопроект №7203 авторства Президента Петра Порошенка.

 

Спікер Ради висловив переконання, що як тільки комітет дасть свою оцінку цим законопроектам, вони відразу потраплять на голосування парламенту.

 

Парубій нагадав, що раніше в Раді був ще один проект закону №1776 щодо скасування імунітету народних депутатів, а також суддів. Але після того, як парламент вніс зміни до Конституції і тим самим "фактично" зняв недоторканість з суддів, цей законопроект втратив свою актуальність і більше не розглядатиметься Радою.

 

Зазначимо, що скасування депутатської недоторканності – одна з вимог акції за політичну реформу, яка стартує 17 жовтня по всій Україні. Правоохоронці ще з ночі перекрили весь урядовий квартал у Києві, де заплановано проведення мітингу. 

 

Наразі в Україні діє фактично повна депутатська недоторканність – народного депутата без згоди Верховної Ради не може бути затримано, заарештовано чи притягнуто до кримінальної відповідальності за будь-які злочини.

 

Процедура надання згоди складна та тривала у часі, що дає змогу обранцям втекти за кордон й уникнути покарання.