Рада не змогла скасувати «правку Лозового»

21:12, 15.03.2018
Рада не змогла скасувати «правку Лозового»

Депутати провалили голосування щодо скасування "правок Лозового".

Верховна рада відхила законопроект зі змінами до кримінального судочинства, що скасовують дію "правки Лозового".

 

Відповідний законопроект №7547 не набрав необхідних 226 голосів під час голосування у четвер.

 

Спікер Ради Андрій Парубій ставив на голосування прийняття закону за основу.

 

Проте він набрав 214 голосів. При цьому 15 депутатів з фракції "Радикальної партії" проголосувала проти.

 

Двічі нардепи намагалися повернутися до голосування, але необхідних 226 голосів не було.

 

Представляючи законопроект, депутат Тетяна Острікова заявила: "Закон 7547 виправляє недоліки ухвалених змін до КПК. Ці зміни були ухвалені фракціями коаліції. Вони вже сьогодні можуть вступити в силу і призвести до колапсу судової і правоохоронної системи".

 

За її словами, якщо не прийняти ці зміни, то відбудеться "затягування розумних строків досудового розслідування і надмірного перевантаження слідчих і судів".

 

"Цей законопроект (7547 – ред.) виправляє недоліки щодо трьох основних позицій. А саме: як ви знаєте, відсьогодні слідчі повинні звертатися з клопотаннями про надання дозволу на обшук, арешт майна і про призначення експертизи до суду не за місцем знаходження свого органу досудового розслідування, а до суду в обласний центр", - сказала пані Острікова.

 

І додала: "Так само відсьогодні всі експертизи в усіх кримінальних провадженнях будуть призначатися не постановою слідчого, не за зверненням захисника, а слідчий повинен буде звертатися до слідчого суді".

 

За її словами, також пропонується вилучити з тексту КПК положення, які роблять можливим оскарження повідомлення про підозру.

 

Зазначимо, що з 15 березня набувають чинності так звані "правки Лозового" до Кримінально-процесуального кодексу. Згідно з ними, без довідки з суду поховання неможливе, навіть якщо людина померла вдома природною смертю.

 

Окрім цього, слідчий вже не призначатиме експертизу, а дозвіл на проведення експертизи має дати суд. На це рішення може піти не менше 72 годин. Також згідно з цими правками, якщо впродовж 18 місяців не розкриті навіть найважчі злочини, їх автоматично закриватимуть.

 

«А своєю правкою я щиро горжусь - це найбільш антикорупційна правка в історії вітчизняного законодавства. Обмежуючи терміни слідства, ми ламаємо багатомільйонні корупційні схеми, коли силовики на місцях просто знущалися над підприємцями, затягуючи справи, з метою віджати бізнес або просто подоїти», - написав у Facebook  автор правки Андрій Лозовий.

 

13 березня Верховна Рада відклала на невизначений термін розгляд законопроекту, що зупиняє дію скандальної поправки народного депутата Андрія Лозового щодо поховання померлих. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков закликав Верховну Раду внести зміни до КПК, які з 15 березня можуть істотно ускладнити роботу правоохоронців

 

Тоді як Генпрокурор Юрій Луценко заявив, що виправлений Кримінально-процесуальний кодекс, який набирає чинності 15 березня, створює кризову ситуацію в правоохоронній системі України.

 

За його словами, поправки до КПК, внесені Верховною Радою, створюють три істотні проблеми для правоохоронних органів:

 

- вводять можливість оскарження підозри;

 

- роблять необхідним отримувати судові дозволи на проведення всіх експертиз;

 

- різко обмежують терміни проваджень.

 

Поправки Лозового зменшують строки слідства з років до місяців, що, на думку їх противників, дозволить уникнути покарання корупціонерам і колишнім членам Партії регіонів. Адже значно збільшиться кількість відмов у початку розслідування, оскільки правоохоронці не братимуть на себе відповідальність розслідувати злочини так швидко.

 

Крім того, в новому КПК є інші зміни, які по всій країні завалять суди клопотаннями з боку слідчих органів, змушених звертатися за додатковими дозволами для проведення експертиз. А це в свою чергу значно ускладнить роботу слідчих, принесе колосальний матеріальний збиток і позбавить маневреності оперативників і слідчих.