Вибори за повністю відкритими списками: депутати готують зміни у системі голосування до Ради

14:28, 25.12.2018
Вибори за повністю відкритими списками: депутати готують зміни у системі голосування до Ради

Вибори до парламенту в Україні мають відбутися за новим Виборчим кодексом із відкритими списками

У новому Виборчому кодексі, підготовка якого майже завершена, буде створено механізм виборів депутатів за так званими "відкритими партійнми списками".

Про це повідомляє УНІАН із посиланням на заяву депутата від фракції "Блок Петра Порошенка" Олександра Черненка в ефірі телеканалу "Прямий".

"Кодекс має пройти комітет. Якщо буде політична воля голів фракцій, керівництва парламенту, він буде внесений до порядку денного. Якщо йти по всім поправкам, то це мінімум два-три дні. Але якщо депутати візьмуть тактику і будуть ставити поправки на підтвердження – це може затягнутися на довго", - сказав він.

"Єдине, що я можу сказати, за місяць кодекс буде готовий до розгляду в комітеті. Він практично й зараз готовий, лишилось кілька питань. Основна новація – це виборча система до парламенту. Це повністю нова система, повністю відкриті списки, інший принцип голосування. Будуть регіональні списки. В разі ухвалення потрібно буде провести просвітницьку роботу для кожної людини. Це дуже багато роботи і з цим бажано не затягувати", - додав народний депутат.

Нагадаємо, зміни до виборчого законодавства менше, ніж за рік до виборів, ідуть у розріз із резолюцією Парламентської асамблеї Ради Європи, але депутати Верховної Ради не встигли навіть почати його розгляд до осені 2018 року.