Головний критик МОЗ купував "Цефопектам" за найвищою з можливих ціною

09:08, 09.01.2017
Головний критик МОЗ купував "Цефопектам" за найвищою з можливих ціною

Борис Тодуров переплачував за ліки.

Головний критик Міністерства охорони здоров'я Борис Тодуров, який є директором Інституту серця, закуповував препарат "Цефопектам" за найвищою можливою ціною - 92,20 гривень за один флакон без податків.

Це сталося тому, що чинне законодавство дозволяло так вчинити, пояснив Тодуров через Facebook.


Додавши до 92,20 гривень за флакон 7% податків та 10% надбавки постачальника, фвктична ціна становила 108,52 грн.

Саме за стільки Інститут серця зауповував "Цефопектам" у ТОВ "Галафарм", відзначив хірург.

 


Як пояснив Борис Тодуров, його інститут при закупівлях керувався наказом МОЗ, який регулює оптово-відпускну ціну на препарат. У ньому вказано, що для "Цефопектаму" такою ціною є 92,20 грн.

 


Тобто Тодуров фактично визнав, що інститут закупив препарат за найвищою можливою ціною, яку дозволяє купити чинне законодавство.

 


Як коментує адвокат Євгенія Закревська, звичайним покупцям ця ж компанія продає цей препарат того самого виробника по 68,52 грн.

Виробник "Цефопектаму" - НВЦ "Борщагівський ХФЗ" - опублікував заяву, де вказав, що він реалізує препарат ще дегевше - за 65 грн за флакон з ПДВ. 

Насправді МОЗ не зобов'язує медичні заклажи купувати препарат за ціною не нижчою, аніж 92,20 - навпаки, ця сума визначена як найвища з допустимих у державних закупівлях, зауважують фахівці.

Як приклад, Інститут Раку закупив "Цефопектам" за 62 гривні, вказує Олександра Устінова з Центру протидії корупції.

 


Як відомо, на початку року виник скандал між директором Інституту серця та Міністерством охорони здоров'я - Тодуров звинуватив МОЗ у зриві закупівель необхідних препаратів, а також відмові для інституту у відкрити філії у Донецькій та Луганській областях.

 


На ці звинувачення МОЗ пояснив, що всі препарати для Інституту серця в цьому році вперше закуплять міжнародні організації, а не Міністерство охорони здоров'я.