У Хмельницькому не вивчають російську в жодній школі

17:17, 13.10.2017
У Хмельницькому не вивчають російську в жодній школі

Школярі у Хмельницькому вивчатимуть інші іноземні мови, окрім російської.

В жодній школі Хмельницького не вивчатимуть російську мову починаючи з наступного тижня. Такою була ініціатива батьківських комітетів і громадських організацій обласного центру.

 

Про це спочатку повідомив міський голова Хмельницького Олександр Симчишин.

 

"Із понеділка поточного тижня в Хмельницькому більше немає жодної школи та класу, де б вивчалася російська мова", – процитували мера-«свободівця» на сайті місцевого осередку ВО "Свобода".

 

Мер Симчишин додав: "Далі ми беремося за факультативи. Прошу розуміння й підтримки, бо одномоментно виправити ситуацію неможливо".

 

Згодом у Департаменті освіти Хмельницької міськради підтвердили журналістам, що у школах міста більше не вивчають російську мову. Загалом у Хмельницькому 41 школа.

 

"Підтверджую вам, що нашою позицією була відмова у загальноосвітніх навчальних закладах Хмельницького від вивчення російської. Дійсно, це була позиція міського голови, але ми це здійснили, коли було бажання на те батьків, і коли вони підтвердили це відповідними заявами", - повідомив директор департаменту Роман Миколаїв.

 

За його словами, до міської влади з цього приводу надійшло близько 20 колективних звернень від батьків та  громадських об'єднань.

 

Утім, вчителів російської мови у зв'язку зі скасування відповідних уроків не звільнять – вони викладатимуть учням світову літературу.

 

Рішення про скасування уроків російської у школах не ухвалювалося на засіданні міської ради, його прийняв департамент.

 

"Це не є питання відання міської ради взагалі", - сказав пан Миколаїв.

 

І додав, що російську мову можуть повернути у школи на вимогу батьків, але за двох умов.

 

"Звісно. І не тільки російську. Можливо, хтось захоче вивчати ромську, угорську, то вони можуть писати таке звернення. І за наявності відповідних кадрів та не менше, ніж 12 заяв від учнів, ці заяви будуть задоволені. У принципі у нас є факультативи з російської мови. Хоча ми вважаємо, що і з ними треба закінчувати", - сказав Миколаїв у коментарі «Українській правді».

 

При цьому чиновник додав, що на вимогу батьків з програми не можуть виключити англійську мову, математику чи інший з обов’язкових предмет.

 

Роман Миколаїв переконаний, що скасування російської мови не утискає права учнів, а "навпаки допомагає державі Україна утвердитись і уникнути розхитувань, які відбуваються саме завдяки російській мові".

 

"Не винна сама мова як явище. Вона всесвітня, літературна. Але винні ті люди, які використовують її як інструмент. Ми боремося не проти мови, а прости інструменту, завдяки якому розпочалась війна. Тим більше Хмельницький цілковито україномовний", - сказав пан Миколаїв.

 

Директор Департаменті освіти Хмельницької міськради упевнений, що діти зможуть читати російських класиків в оригіналі, бо "телебачення і радіо у нас суцільно російськомовні".